Punjenje smartfona zagađivaće atmosferu više nego automobili?

Iako analitičari predviđaju da će se ova količina gasova oslobađati od 2019. godine, proizvođači pametnih telefona bi mogli da smanje taj broj tako što će svoje proizvode učiniti "zelenijim" i sa većom energetskom efikasnošću

  • 0

Broj pametnih telefona u svetu dostigao je milijardu. To znači gomila poziva, slanja poruka, aplikacija, ali takođe i dosta potrošene struje za njihovo punjenje. Novo istraživanje koje je sprovela analitička kompanija "Juniper Research" otkrila je da će punjenje smartfona uskoro postati masivni proizvođač ugljen-dioksida.

Gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte će se u narednih pet godina udvostručiti. U svetu pametni telefoni trenutno stvaraju 6,4 megatona ovih gasova. Do 2019. godine , "Juniper Research" previđa da će taj iznos preći 13 megatona. 13 megatona je jednako količini gasova koju oslobađa 1,1 miliona automobila.

Iako analitičari predviđaju da će se ova količina gasova oslobađati od 2019. godine, proizvođači pametnih telefona bi mogli da smanje taj broj tako što će svoje proizvode učiniti "zelenijim" i sa većom energetskom efikasnošću. Kompanije bi takođe mogle da počnu sa korišćenjem obnovljive energije, umesto uglja i nafte.

Naravno, i programeri bi u tome imali svoju ulogu tako što bi razvijali aplikacije koje koriste manje energije, što bi produžilo trajanje baterije.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: cnet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA