Klonovi mamuta za šest godina na Zemlji

Rusi hoće da ožive životinju koja ne postoji već više hiljada godina: i to žele da urade u najkraćem mogućem roku!

  • 0

Naučnici Sibirskog instituta udružili su snage sa najkontroverznijim genetičarima na svetu kako bi klonirali vunenog mamuta - životinjsku vrstu istrebljenu pre više hiljada godina.

Kako prenosi "Raša Tudej", zamenik rektora Severoistočnog federalnog instituta republike Saha Vasilij Vasilijev i Hvang Vu Suk iz južnokorejske Fondacije za biotehnološka istraživanja "Suam" potpisali su sporazum i poručili da se nadaju da će uspeti da proizvedu živog mamuta za šest godina.

Iako su mamuti nekada vladali zemljom, najduže su živeli na severu Sibira, gde je poslednji umro pre 2.000 godina do 8.000 godina, pošto su nestali sa svih drugih krajeva planete.

Hladna klima značila je i da su najbolje očuvani primerci u ovom delu sveta, što znači da ruski instituti imaju bolji pristup smrznutim mamutima od drugih.

Hvang je jedan od vodećih svetskih genetičara i u Južnoj Koreji uživa status slavne ličnosti. Prvi je klonirao psa 2005. godine, ali je posle toga uslovno osuđen na zatvor zbog pronevere i kršenja etičkih načela, kada se otkrilo da je lažirao neka od svojih istraživanja.

Kloniranje je, prenosi RT, sve samo ne jednostavno. Najveći problem je pronaći savršeno očuvan DNK.

Ukoliko naučnici uspeju da izoluju savršeni DNK mamuta, on će biti ugrađen u jajne ćelije slonice koja će, kao najbliži preživeli rođak mamuta, potom 22 meseca biti "trudna".

Ukoliko procedura bude uspešna, ponovo ćemo videti stvorenja poznata po jarkim bojama krzna i pet metara dugim kljovama kako šetaju zemljom - što bi možda bilo najveće naučno dostignuće veka.

Ukoliko projekat bude uspešan, to će biti drugi put da je neka izumrla životinja "vaskrsnula".

Pirinejski ibeks - jedna vrsta divlje koze, koja je nestala 2000. godine, klonirana je pre tri godine, ali je mladunče uginulo u roku od nekoliko minuta.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA