ASUS MeMO PAD 7: Jedini tablet koji će vremenom biti sve brži (FOTO) (VIDEO)

Android će uskoro podržavati i 64-bitnu arhitekturu, pa će tako novi uređaji postati drastično brži i sigurniji. Jedan od prvih uređaja koji će iskoristiti ovu prednost je i prvi 64-bitni tablet Asus MeMO Pad 7 ME176C. Testirali smo ovaj uređaj, a ono što smo videli nas je prilično oduševilo

  • 7

Nova generacija MeMO Pad tableta kompanije Asus može se pohvaliti karakteristikom koju za sada nijedan drugi uređaj ovog tipa ne poseduje. U pitanju je prvi tablet sa 64-bitnim procesorom na tržištu, koji je ove uređaje podigao na daleko viši nivo. Očekivanja su velika, a već na samom početku možemo da vam kažemo da smo prilično oduševljeni brzinom, kvalitetom, a pre svega cenom koju novi Asus MeMO Pad 7 ME176C nudi, ali krenućemo redom.

Asus MeMO Pad 7 dolazi u elegantnoj beloj kutiji, u kojoj se nalazi sve što vam je potrebno: uputstvo, punjač, USB kabl i naravno garancija. Model koji smo mi testirali je crvene boje i veoma je elegantan, dok je istovremeno tanak i lagan pa je zgodan za rad. Pored crvene, ovaj tablet se proizvodi i u crnoj, beloj, svetlo plavoj i žutoj boji.

Ivice i ćoškovi tableta su zaobljene, a cela pozadina je matirana. Tasteri za uključivanje uređaja, kao i kontrolu zvuka, koji pod prstima ostavljaju utisak čvrstine i kvaliteta, nalaze se sa desne strane, dok su na gornjoj ivici smešteni ulazi sa slušalice i microUSB. Sa leve bočne ivice nalazi se slot za memorijsku karticu.

Najveći deo prednje strane zauzima ekran zahvaljujući tankom okviru koji je pogotovo po bočnim ivica vrlo uzan. Na poleđini tableta u gornjem delu nalazi se sočivo kamere, a ispod njega urezani srebrni logo kompanije Asus. Kućište je napravljeno od plastike visokog kvaliteta, pa tablet prilikom držanja u ruci odaje utisak veoma skupog i kvalitetnog uređaja.

Samu srž Asus MeMO Pad 7 ME176C tableta čini četvorojezgarni Intel Atom Z3745 procesor izrađen u 64-bitnoj arhitekturi, sa taktom rada na 1,86 GHz, zajedno sa 1 GB RAM memorije i Intel HD grafičkim čipom. Kada je reč o prostoru za skladištenje memorije postoje dve varijante ovog modela, sa osam i 16 gigabajta memorije koju je moguće proširiti do 64 gigabajta. Radna memorija je veoma brza, pa čak iako je ima samo 1 GB nismo primetili kočenje i usporavanje bez obzira koliko nam je aplikacija bilo otvoreno.

Posebno nas je obradovala činjenica da se i prilikom dugotrajnog rada, kao što su igranje video igrica ili gledanje video klipova, tablet jako malo zagreva, što je za svaku pohvalu. Međutim, ovo nije sve što ovaj tablet može da ponudi.

Kao što već verovatno i vrapci na grani znaju, Android je 32-bitni operativni sistem, ali ne zadugo. Najnovija verzija popularnog operativnog sistema za sada poznata pod imenom L, koja će se pojaviti na jesen ove godine, podržavaće i 64-bitnu arhitekturu, pa će snaga Asus MeMO Pad 7 tableta tek tada doći do punog izražaja.

Snažan procesor u kombinaciji sa odličnim grafičkim čipom garantuju da će sve popularne video igrice sa marketa raditi besprekorno, u šta smo se i sami uverili igrajući Dead Trigger 2, Subway Surfers, Shadow Fight 2, i gomilu drugih. Jačina procesora se primeti i pri prikazivanju internet stranica, čitanju dokumenata i pokretanju aplikacija koje se gotovo istovremeno otvaraju.

Na Benchmark testiranju pokazao se odlično i osvojio je 36431 poena, što ga stavlja skoro pa u sam vrh, odmah ispod Xiamoi MI 3, Sony Xperia Z2 i Samsung Galaxy Note 3. Još jedna neverovatna činjenica je da je popularni Nexus 7 (2013) "prešišao" skoro duplo, jer je ovaj model na istom testiranju osvojio 19870 poena.

Kada je reč o displeju, on je urađen u IPS tehnologiji kako bi uglovi gledanja bili što veći, a boje što preciznije. Sa dijagonalom od sedam inča, HD rezolucijom od 1280 x 800, i gustinom od 216 piksela po inču, MeMO Pad 7 garantuje da će puštanje HD video klipova i gledanje fotografija biti veoma jasno i sa živim bojama, dok je tekst prilikom pregledanja internet stranica veoma oštar. Asus je u ovaj model ubacio i aplikaciju pod imenom Splendid, koja korisniku omogućava da boje ekrana podesi po sopstvenoj želji.

Iako bi možda neko zamerio što displej nije Full HD rezolucije, od uređaja u ovom cenovnom rangu ne možemo ni očekivati tako nešto, ali bez obzira na to, ovaj ekran nas je oduševio svojim kvalitetom. Pikseli se ne vide ni u jednoj situaciji, pa smo uživali igrajući igrice, surfujući internetom i gledajući video klipove na ovom ekranu, a sigurno će očarati i svakog drugog ko se nađe u njegovoj blizini.

Za sada, Asus MeMO Pad 7 pokreće najnovija verzija Android operativnog sistema, 4.4 KitKat, sa Asusovim sopstvenim interfejsom koji nosi ime Zen UI. Očekivano je da će pojavom Android L verzije, ovaj tablet među prvima dobiti update kako bi iskoristio pun potencijal svog 64-bitnog procesora.

Zen UI donosi pregršt poboljšanja u odnosu na klasičnu (stock) verziju najpopularnijeg operativnog sistema na svetu. Veoma je jednostavan i intuitivan za korišćenje, pa će se tako korisnici koji se prvi put susreću sa Androidom bez problema navići na njega. Inženjeri Asusa napravili su više od 200 modifikacija u samoj srži Android operativnog sistema, ali su vodili računa da performanse ostanu netaknute. Zbog toga je ovaj interfejs dobro optimizovan, brz, a skrolovanje kroz menije odvija se bez ikakvog seckanja.

Asus je u ovaj tablet ubacio i nekoliko svojih, veoma interesantnih i korisnih aplikacija.

What's Next će korisnicima pomoći da bolje organizuju svoj raspored. Ona će pokazivati sve podsetnike, rođendane, i druge vama bitne informacije na vreme.

Do It Later je idealna aplikacija kada se nalazite u gužvi, a neko vam pošalje poruku, ili vidite interesantnu stvar na društvenim mrežama koju nemate vremena da pročitate. Jednostavno, ona će sve pamtiti umesto vas. U nju možete dodati bilo šta, a zadaci će biti prikazani u lepo dizajniranim karticama kako bi vam sve što ste sačuvali uvek bilo na dohvat ruke.

Kada je reč o kameri, Asus MeMO Pad 7 ima prednju (2 Mpix) i zadnju (5 Mpix) koje su solidnog kvaliteta. Iako se od uređaja ovog tipa ne očekuje bog zna kakav kvalitet kamere, Asus je hardverske nedostatke uspeo da u nekoj meri nadomesti softverskim mogućnostima.

Nažalost, zadnja kamera ne poseduje blic, pa je fotografisanje moguće jedino kada ima dovoljno svetla, što više-manje znači slikanje samo po danu. Sa druge strane, ona poseduje autofokus pa je kvalitet slike u toj meri poboljšan. Fokus odlično reaguje, pa će čak i predmeti koji se brzo kreću biti u fokusu i ostati jasni i oštri.

Od interesantnih mogućnosti koje je Asus ubacio u svoju aplikaciju za kameru tu su "Time Rewind" i "Selfie Mode", ali klasični "Panorama", "Night", HDR, "Depth of field" modovi. Kada se "Time Rewind" uključi, kamera će automatski slikati dve sekunde pre nego što se okidač pritisne, i jednu sekundu nakon toga. Tokom ovog produženog perioda slikanja od tri sekunde, kamera će napraviti 31 fotografiju, a na vama je da potom odaberete onu koja vam se najviše dopada.

Pravljenje selfi fotografija postalo je neverovatno popularno, pa je Asus odlučio da olakša njihovo slikanje. Fotografisanje selfija zadnjom kamerom veoma je nezgodno, ali smo sa "Selfie Mode-om" bez ikakvih problema napravili odlične slike ovog tipa. Reč je o opciji koja od vas traži da unesete broj lica koji će se naći na selfiju, a kada kamera detektuje tačan broj ona će automatski pokrenuti odbrojavanje i okinuti umesto vas.

Prednja kamera će i više nego dobro poslužiti za video pozive putem Skype-a.

Što se tiče baterije, o njoj imamo samo reči hvale. Jačine 3910 mAh, baterija je bez ikakvih problema izdržala ceo dan i više nego prosečnog korišćenja. Igrali smo igrice, surfovali internetom i veoma često proveravali društvene mreže Facebook i Instagram, a baterija je tek uveče spala na 30 odsto. Zaista za svaku pohvalu.

S obzirom da tablet ne poseduje senzor za automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana, a upravo je on najveći potrošač baterije, zahvaljujući aplikaciji Power Saver mogli smo da podesimo osvetljenje u zavisnosti od toga koja funkcija se trenutno koristi na tabletu. Tako je na primer moguće podesiti jačinu osvetljenosti ekrana tokom igranja igrica, surfovanja internetom, ili slušanja muzike. Veoma korisna stvar kako bi se produžio radni vek baterije.

Većinu dana smo bili prikačeni na Wi-Fi, a baterija se izuzetno sporo trošila u trenucima kada tablet nismo koristili.

Na samom kraju testiranja moramo priznati da smo veoma prijatno oduševljeni novim Asusovim čedom, koji će uskoro postati još brži nego što je sad. Sa veoma kvalitetnim kućištem, HD ekranom prijatnim za oči jarkih boja, i odličnih performansi, novi MeMO Pad 7 ME176C se po našem skromnom mišljenju našao u samom vrhu srednje klase tableta.

Još jedna stvar koja je fenomenalna u vezi ovog uređaja je definitivno njegova cena, koja u našoj zemlji iznosi 17.490 dinara.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    12. septembar 2014 | 09:34

    Ja imam takav i mislim da je jedan od najboljih tableta do 7 inca

  • Зврк

    11. septembar 2014 | 18:26

    Баш куцкам са њега. Екстра је. Препоручујем!

  • Dragomir Stanic

    9. septembar 2015 | 21:54

    Pukao mi ekran sta da radim gde da ga saljem na popravku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA