ISPUNIĆE OČEKIVANJA: Evo šta nam sve donosi Windows 9 (FOTO)

Softverski gigant Microsoft uvažio je stvari koje su korisnicima najviše smetale u Windows-u 8, pa će tako njegov naslednik ispraviti greške. Velika je šansa da upravo ovaj OS bude i najbolji do sada jer donosi veliki broj novih mogućnosti i funkcija

  • 11

Microsoft će Windows 9 operativnim sistemom svim "nevernim Tomama" pokazati da njihov interfejs Metro koji je baziran na pločicama (Live Tiles) uopšte nije za bacanje. Softverski gigant će 30. septembra pokazati "preview" svog novog OS-a, a u nastavku pročitajte šta možemo očekivati od njega.

VIŠE "PROZORA" ZA WINDOWS

Još od prvih fotografija koje prikazuju Windows 9, jedna od najvećih promena jeste mogućnost da Windows 8 aplikacije rade u klasičnim "prozorčićima" na koje smo svi dobro navikli.

U originalu, Windows 8 aplikacije su dizajnirane da rade sa "tile" interfejsom, odnosno otvarale su se preko celog ekrana, i nije bilo moguće promeniti im veličinu. Još jedna od stvari koja je smetala mnogim korisnicima jeste to što je za njihovo zatvaranje bilo neophodno prevući miša od gore na dole. Microsoft je u najnovijem update-u za Windows 8.1 dodao top meni koji je dodao "X" dugme za zatvaranje, ali to nije rešilo sve probleme

Međutim, sa novom verzijom Windowsa Microsoft će ovaj problem rešiti, pa će tako Windows 8 aplikacije raditi na tradicionalnom desktopu. 

ZBOGOM CHARMS BAR-U

Mišljenja su podeljena oko Charms bara, menija koji se pojavljuje na desnoj strani, kada miša prevučemo u desni ugao. Na njemu su bile postavljene osnovne sistemske komande, virtuelno Windows dugme i u nekim slučajevima kontekstualne komande za Windows 8 aplikacije.

Ovaj meni je veoma lako otvoriti ukoliko radite na "touchscreen-u", ali ukoliko koristite miša, stvari postaju malo komplikovanije.

Prema najnovijim informacija, trenutna verzija Windowsa 9 ne poseduje Charms bar. Njegove opcije biće premeštene negde drugde u interfejs.

POVRATAK START MENIJA

Start meni koji svi volimo i kojeg se rado sećamo, konačno će se vratiti na Windows 9. Iako će biti malo promenjen, i uključivaće "live tiles" ikonice, ipak se ispod sve te "šminke" oseća dobar stari Start meni.

Kako on izgleda možete pogledati OVDE.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA CORTANA

Microsoft je nedavno na Windows Phone 8.1 operativnom sistemu predstavio svoju veštačku inteligenciju pod imenom Cortana. Ona se može koristiti za postavljanje podsetnika, raznih pitanja i surfovanja internetom između ostalog.

Lepa vest je da bi Cortana svoje mesto mogla da nađe i na Windows 9 operativnom sistemu, što bi itekako moglo da promeni način na koji koristimo računare. Još uvek nema više informacija u vezi sa pomenutim tvrdnjama, pa ćemo morati da sačekamo 30. septembar, i vidimo šta je Microsoft sve spremio.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: cnet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    17. septembar 2014 | 19:00

    Bice tesko napraviti crack, piratima ce trebati cak 2 dana...

  • Mile

    17. septembar 2014 | 22:44

    Linux, jer svakih par meseci dobijate novu verziju i uvek nesto novo i zanimljivo, i zamislite, ne oderu vam novcanik za to.

  • Nikola

    18. septembar 2014 | 04:30

    Xp zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA