Comtrade na čelu Top 100 IT kompanija u Adriatik regiji

Kompanija Comtrade je regionalni ponuđač IT usluga i softvera, sa 231 milion evra prihoda

  • 2

Sto najvećih IT preduzeća u Adriatik regiji ostvarilo je prošle godine ukupno 2,66 milijardi evra prihoda, sa nešto manje od 15 hiljada radnika, a na samom vrhu našla se Comtrade kompanija iz Beograda.

 

Ukupni prihodi ovih kompanija porasli su 7,9 odsto u odnosu na 2012, a broj zaposlenih povećan je 3,9 odsto, saopšteno je iz IDC Adriatiksa. M San grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu, slovenačka Avtera, globalni prodavac IBM-a, i regionalni sistem integrator S&T grupa nalaze se u Top 5 kompanija, kao i u 2012. godini, navodi se u saopštenju.

 

Top listu od 100 najvećih IT kompanija u Adriatik regiji u prošloj godini predvodi beogradska grupa Comtrade, regionalni ponuđač IT usluga i softvera, sa 231 milion evra prihoda.

 

 

- Posle blagog pada zabeleženog u 2012, vodeće IT kompanije regije ostvarile su rast prihoda u prošloj godini - kazala je regionalna direktorka IDC Adriatiksa, Ana Papež.

 

Dodala je da je prihod najvećih IT tkompanija u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji porastao, dok je u Sloveniji opao, i da razlike između rezultata pojedinih firmi variraju od snažnog rasta do oštrog pada.

 

U kategoriji regionalnih i lokalnih ponuđača IT usluga i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su redom, kao i godinu ranije, Comtrade grupa, S&T grupa i Aseko SEE, dok je na četvrtoj poziciji Kombis.

 

 

Od globalnih tehnoloških prodavaca koji imaju filijale u Adriatik regiji, listu predvodi IBM, kao i u 2012. godini, a drugu poziciju zadržao je Orakl. Međutim, kako se navodi, kada su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih predstavništava po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

 

Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je M San grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i regionalna kompanija Asbis.

 

Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda predvodi Evrotrejd iz Rovinja.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA