NOVI BIL GEJTS: Ovaj dečak ima pet godina, a već je stručnjak za računare (FOTO)

Ajan Kureši, petogodišnjak iz Velike Britanije, oborio je svetski rekord kao najmlađa osoba koja je položila Microsoft Windows test. On još od treće godini koristi kompjutere

  • 10

Ajan Kureši je postao najmlađi kvalifikovani specijalista za računare na svetu, nakon što je položio Microsoft Windows test sa samo pet godina. Ovaj dečak je tek pošao u prvi razred osnovne škole, a već je položio test na Univerzitetu u Birmingemu i postao sertifikovani Microsoft profesionalac.

On je ujedno i oborio svetski rekord kao najmlađa osoba koja je ikada položila ovaj test. Ajan ima pet godina i 11 meseci, dok je prethodni rekorder, Mehroz Javar iz Pakistana, Microsoft-ov test položio sa šest godina.

Ajan je počeo da koristi računar još sa tri godine, a otac Asim (43) prepoznao je da njegov sin ima prirodan dar za tehnologiju. Asim se takođe bavi IT strukom, pa je svom sinu napravio kompjutersku laboratoriju u kući, pripremajući ga za složeni Microsoft-ov test.

Nakon samo pet meseci vežbe, Ajan je seo da položi test za podršku za Windows 8.1 sa još nekoliko daleko starijih kandidata, iako neće moći da se zaposli još osam godina. Vreme za rešavanje testa je bilo sat vremena, a ovaj dečak ga je uradio i pre vremena.

- Veoma smo ponosni na njega. Ajan planira da položi i napredni test, ali za sada mora da se koncentriše na školu. Od treće godine je bio veoma zainteresovan za računare pa sam počeo da mu objašnjavam hardver i softver, kao i kako da instalira programe. Otkrio sam da je Ajan sve što sam mu pokazao, sledećeg dana već naučio. Zbog toga sam rešio da mu napravim kompjutersku laboratoriju u kući - priča ponosni otac.

Ajan kao i svako dete uživa da igra video igrice, ali ga već sada zanima na koji način oni funkcionišu. Ovaj mali genije nastaviće da se usavršava, a po svemu sudeći čini se da je on već odabrao kojom profesijom će se baviti kada odraste.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PFC

    14. novembar 2014 | 13:47

    Kuda ovaj svet ide? Ja kad sam bio njegovih godina svaki dan sam igrao fudbal u dresu Ronaldinja.

  • hdhd

    14. novembar 2014 | 16:23

    Pa ne govori to o tome koliko je dječak pametan nego koliko je taj test glup.

  • trololo

    14. novembar 2014 | 19:18

    Pa i meni da je tata it strucnjak,napravimi kompjutersku labaratoriju i vezba sa mnom 5/6 meseci i ja bi polozio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA