Kablovi su prošlost, nećete verovati šta će ih zameniti!

Srpkinja Jelena Vučković i njen tim su došli do senzacionalnog otkrića koje može u potpunosti da promeni budućnost prenosa podataka

  • 2

Poznato je da svetlo bolje prenosi podatke nego što to može elektricitet kroz žice, ali je glavni problem kako da svetlosno prenošenje podataka radi pravilno u računaru.

Tim inžinjera je objavio da su uspeli da naprave optičku spravu od silikona koja je u stanju da iskrivi svetlost pod odgovarajućim uglovima, što je veoma bitno otkriće kada je u pitanju želja da se kablovi zamene optičkim vlaknima. Ovo istraživanje je vodila Srpkinja, Jelena Vučković, koja je sada na Univerzitetu Stenford.

- Svetlo može da nosi više podatka, i potrebno je manje energije da se transmituju fotoni nego elektroni - rekla je Jelena i saopštenju za štampu.

Ovaj rad je samo nastavak na prethodno istraživanje u kome su Jelena i njen tim osmislili algoritam koji bi omogućio da se optičke naprave razvijaju automatski. Takođe, pomogao im je da naprave nanostrukture pomoću kojih mogu da manipulišu svetlom zbog optičkog prenosa podataka.

Napravljen je optički link koji je veliki 8 mikrona i koji deluje kao prizma, prelamajući i usmeravajući svetlosne zrake na osnovu talasne dužine. Link je u obliku slova T i ovo je veliki korak u daljem manipulisanju i usmeravanju svetla za prenos podataka.

Kompjuteru je potrebno nekoliko stotina pokušaja da bi se kalibracija optike uradila kako treba, ali srećom, to traje samo 15 minuta.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA