Ono što je Apple uradio korisnicima iPod-a koštaće ga više od milijardu dolara!

Apple je celu proteklu deceniju korisnicima iPod-a brisao muziku koja ne potiče sa iTunes-a. Div iz Kupertina tvrdi da je za ovo imao opravdane razloge, ali je pitanje da li će to uspeti i da dokaže na sudu

  • 9

Kompanija Apple optužena je da je tokom poslednje decenije brisala pesme konkurentskih servisa sa iPod uređaja. Korisnici iPod uređaja koji su muziku preuzimali i sa drugih servisa, a ne samo sa iTunes-a, dobili su poruku kojom su obavešteni da vrate uređaje na fabrička podešavanja.

Ova poruka pojavljivala bi se kada bi korisnici želeli da iPod povežu sa iTunes-om.

Div iz Kupertina kaže da je takav potez bio sasvim legitiman, međutim to će morati da dokaže i pred sudom. Istraga će utvrditi da li je Apple pokušao da izoluje svoje tržište na iTunesu u periodu između 2007. i 2009 godine. Direktor za bezbednost u Apple-u, Avgustin Faruđa, izjavio je da je muzika koja ne potiče sa iTunes-a brisana kako bi se korisnici zaštitili od virusa i hakera.

- Ažuriranje iTunes-a i iPod-a blokira muziku sa konkurentskih onlajn servisa, a Apple je stvorio zatvoren sistem koji izoluje rivale na tržištu - rečeno je na suđenju.

Uskoro će biti saslušan i ekonomista sa Stenforda koji tvrdi da je Apple veštački podigao cenu iPoda za gotovo 350 miliona dolara. Biće prikazano i video svedočenje Stiva Džobsa snimljeno šest meseci pre njegove smrti.

Apple je optužen za zloupotrebu monopolističke pozicije na tržištu digitalnih muzičkih plejera. Ako bude osuđen, Apple će morati da plati odštetu u iznosu koji bi mogao da premaši jednu milijardu dolara.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor:bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Donald Duck

    5. decembar 2014 | 13:51

    Najskuplji uredjaji, najgora kompanija, ne bih ni dugme kupio od njih.

  • Miki

    5. decembar 2014 | 14:59

    Donald Dick@ kad ne mozes da priustis onda pljujes

  • Aleksa

    6. decembar 2014 | 11:10

    Itunes jeste bio uzasno glup ( pre nego sto sam ga ja koristio , zadnje tri, cetiri godine) .. ALI ! Time sto je zabranjivao "import" muzike iz bilo kakvih izvora (koju sad ne zabranjuje, naravno) je ostvario podrsku izdavackih kompanija za muziku, u vreme kad je MP3 cvetao na sve strane , a prihodi muzickih kompanija i muzicara padali drasticno. Kako je muzika mogla legitimno (i jeftino !) da se kupi preko iTunes-a, a ljudi nisu hteli da budu lopovi, tako je iTunes postao najmocniji distributer LEGALNE digitalne muzike ! Prosto ko pasulj. Sad su krivi, jer postoji samo digitalna muzika, a oni imaju najbolji izbor legalne muzike, i uopste nije vise DRM, vec nekoliko godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA