BAVITE SE ODRŽAVANJEM MREŽA? Ovih 8 grešaka morate da izbegnete (FOTO)

Uredno vođenje dokumentacije je jedna od najpametnijih stvari koje možete uraditi kao administrator mreže. Održavanje će vam biti lakše, a mnogo ćete pomoći "zameni" koja je na toj poziciji dok ste vi odsutni

  • 0

Administracija mreže, kao i svaki zanat, ima svoje trikove. Kroz ovaj tekst vam skrećemo pažnju na najčešće greške tokom održavanja računarskih mreža.

Uredno vođenje dokumentacije je jedna od najpametnijih stvari koje možete uraditi kao administrator mreže. Održavanje će vam biti lakše, a mnogo ćete pomoći "zameni" koja je na toj poziciji dok ste vi odsutni. Ipak, mnogi administratori nemaju naviku da vode pisanu evidenciju.

Kao i većina, u početku ćete se nositi mišlju da je vaše pamćenje dovoljno dobro, ali videćete da u praksi to baš i ne mora da bude tako.  Mislite da se tačno možete setiti kada ste i šta radili na mreži? Možda trenutno, ali posle godinu ili dve, teško da ćete pamtiti sve detalje.

Neki problem vam je poznat od ranije, ali ne možete da se setite rešenja? Ako zapisujete sve postupke, ne morate ponovo mozgati kako da rešite problem koji se ponavlja. Neki administratori misle da će, ako sve pamte, biti nezamenljivi na toj poziciji. Jedno je sigurno – nema nezamenljivih i, ako se ispostavi da iza vašeg posla ne postoji nikakav zapis, male su šanse da ćete dobiti unapređenje ili barem preporuku za drugi posao.

A šta ako morate na bolovanje? Ko će tada raditi vaš posao? Ukoliko niko ne može da vas zameni, moraćete da budete na poslu čak i kada vam ne bude dobro.

Zapisivanje barem osnovnih stvari, kao što su dnevne rutine koje obavljate, biće od velike pomoći bilo kom drugom stručnom licu, a i vama, ako zaboravite šta sve treba da uradite.

Kada radite nešto što će uticati na korisnike mreže koju održavate, obavezno ih informišite. Ako želite da restartujete server, zbog ažuriranja softvera, ili bilo kog drugog razloga, ne zaboravite da pre toga pošaljete obaveštenje (na kraju radnog vremena ili tokom vikenda), da bi svi zaposleni mogli na vreme da se organizuju i završe sve poslove koje su imali na mreži.

Redovna provera bekap podataka je jako bitna, jer svi znamo koliko je važno imati rezervnu kopiju. Jedna od obaveza administratora je da te kopije budu ažurirane, dostupne i upotrebljive. Bitno je proveriti da li su fajlovi koji su kopirani na rezervnu lokaciju zaista tamo i da li su čitljivi. Pravljenje rezervne kopije je samo jedan od nekoliko koraka u nizu. Morate biti sigurni da aplikacije i podaci zaista rade i na rezervnoj kopiji.

Ne ostavljajte bežični internet bez šifre. Mreža preko kabla ima svoju prednost u sigurnosti, jer im ne može pristupiti niko van kancelarije. WiFi signal se prostire izvan prostorija preduzeća, pa je neophodno da se implementira šifra za pristup. Obavezno menjajte šifru barem jednom mesečno i neka se svaka sastoji od velikih i malih slova, i bar jednog broja.

Favorizovanje interoperabilnosti naspram sigurnosti je česta greška. Ako imate Windows računare i servere, nekoliko Macintosh klijenata, i po koji Unix i/ili Linux server, a svi treba da budu povezani u istu mrežu, potrudite se da intergritet svake platforme bude jednako visok kao da je ta platforma jedina u mreži. Nemojte praviti sigurnosne kompromise pri povezivanju različitih platformi, jer time povećavate ranjivost celokupne mreže.

Ne isključujte automatsko ažuriranje softvera na serverima koji su izloženi internetu. Ovi serveri su direktno izloženi opasnostima iz "spoljnog sveta" i moraju biti sigurni i bezbedni za korišćenje. Isključivanjem automatskog apdejta aplikacija direktno se utiče na njihovu ranjivost.

Uobičajena greška koju prave administratori je vezivanje za određeni program. Kada budu morali da intervenišu sa računara koji nema instaliran taj program, naići će na izazov. Potrebno je da znate kako funkcioniše mreža i/ili program koji koristite da biste završili posao iz komandne linije. Nikad ne znate kada ćete morati da rešite gorući problem sa računara s kojim inače ne radite i koji nema programe na koje ste navikli.

U nekim situacijama nije pogrešno priznati da niste stručni iz date oblasti i da vam je potrebna pomoć. Time ćete uštedeti svoje i tuđe vreme i brige, a posao će biti obavljen. Nemojte se plašiti da zatražite pomoć!

Potražnja za IT administratorima je iz godine u godinu sve veća, kao i znanje koje se očekuje od njih. Školovanje potrebno za kvalitetno obavljanje ovog posla podrazumeva, u prvom redu, savladavanje rada u mrežnim okruženjima sa posebnim akcentom na sistemsko i mrežno administriranje. Ključno je da brzo uđete u realno okruženje. Program nakon čijeg ćete završetka moći samostalno da radite kod nas možete naći na ITAcademy. Nekima se ovaj posao može ne dopadati, ali jedno je sigurno – network administracija je jedan od poslova budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA