• 2

Evo šta bi trebalo da uradite ako se ne slažete sa šefom

Neslaganje ne mora nužno da vodi ka sukobu. Otvorena diskusija može biti konstruktivna i dovesti do rešenja na svačije zadovoljstvo

  • 2

Nema tog zaposlenog koji se bar jednom nije složio sa stavovima svog šefa ili politikom firme. Večita nedoumica je da li iskazati svoje neslaganje ili ćutati. Ako ste dovoljno hrabri da se suprotstavite svojim nadređenima, treba da imate razrađen plan. Evo saveta Barbare Dajer, direktorke i CEO Fondacije Hitachi, iz njenog višegodišnjeg iskustva.

 

POČNITE OD SEBE 

 

Zapitajte se koje rezultate želite da postignete? Da li želite da vaš šef promeni mišljenje? Da se dokažete? Poremetite status quo? Samoispitivanje u vezi sa ličnim motivima vam može pomoći da kasnije izbegnete mnoge probleme.

 

RAZUMITE STEPEN TOLERANCIJE VAŠIH NADREĐENIH 

 

Koje su norme za neslaganje? Šta znači "preći granice"? Koliki je rizik za neslaganje, a šta je moguća nagrada?

 

RAZRADITE ARGUMENTE 

 

Ma kako strast bila moćna, ne dajte da vas vode emocije. Oslonite se na činjenice. Spremite više alternativnih rešenja.

 

BUDITE SPREMNI NA NEUSPEH 

 

Spremite strategiju u slučaju da vaš šef ne "kupi" vaše argumente. Možete li da pređete preko toga? Da li ćete biti u stanju da zaobilaznim putem "izgurate" svoju ideju? Šta su vaše obaveze prema firmi?

 

BUDITE SPREMNI NA USPEH 

 

Ako uspete da odbranite svoje stavove, morate biti spremni da realizujete promene koje ste predložili.

 

Neslaganje ne mora nužno da vodi ka sukobu. Otvorena diskusija može biti konstruktivna i dovesti do rešenja na svačije zadovoljstvo. Oni koji se ne plaše da iskažu svoje mišljenje oduvek su bili poštovani. Trik je u tome da budete dovoljno vešt diplomata da ne uvredite pretpostavljene, a da dobijete ono što ste hteli. Efektivna komunikacija je stvar vežbe. Ako ovladate veštinama komunikacije i pregovaranja, postizaćete bolje rezultate u svim vrstama poslovnih razgovora – od intervjua za posao  do sastanaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borce

    U privatnoj firmi u kojoj radim samo dupeuvlakaci i cinkarosi mogu da napreduju

    10
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima