GRAFIČKI DIZAJNER STE I HOĆETE VEĆU PLATU? Ovako možete da zaradite više novca!

Posao grafičkog dizajnera je nekada bio vezan za magazine i štampane medije, a u današnjem društvu prisutan je svuda. Nudimo vam nekoliko opcija kako i gde da počnete da tražite posao

  • 3

Sve više kreativnih pojedinaca se okreće pozivu grafičkog dizajnera. Ovo zanimanje spaja umetničke sklonosti i osećaj za lepo sa realnom potražnjom na tržištu.

Posao grafičkog dizajnera je „hleb sa sedam kora”. Nekada je bio vezan za magazine i štampane medije, a u današnjem društvu prisutan je svuda. Upravo zato posla za dizajnere ima na sve strane. Evo nekoliko predloga gde da počnete.

FREELANCE - MORE U KOME IMA MESTA ZA SVE

Za početak se okušajte u freelance poslovima. To su angažmani koji se plaćaju honorarno, za svaki pojedinačni projekat. Možete se prijaviti na sajtove poput oDesk ili Freelance i oprobati se u realnim zadacima, ako ste dovoljno vešti da ih dobijete. Izaberite šta vam je blisko: pravljenje logoa, kreiranje korisničkog okruženja za odgovarajući operativni sistem, dizajn poslovnog veb-sajta, pravljenje banera, ili nešto drugo. Baze poslova na freelance portalima se dopunjuju iz dana u dan i postoji obilje zanimljivih poslova. Među njima sigurno možete naći nešto interesantno u čemu se izdvajate.

Najbolje od svega jeste to što ćete za svaki posao biti plaćeni. U početku će možda vaš honorar biti skroman, ali što više poslova budete radili, rašće vam i cena. Mnogi od freelance dizajna žive jako dobro. Više klijenata znači i više preporuka. Da bi poslodavci iz inostranstva mogli da vam uplaćuju honorare, potreban vam je PayPal nalog.

OPROBAJTE SE I NA LOKALNOM TRŽIŠTU

Pokušajte da sarađujete i sa firmama iz regiona jer je, radi širenja mreže, veoma bitno da se povežete sa lokalnim preduzećima i što je moguće više kolega. Za početak se raspitajte među svojim prijateljima da li neko ima potrebe za dizajnerom. Uvek će se naći prijatelj prijatelja kome je potrebna neka usluga, a upravo to može biti početak koji ste čekali.

PRATITE NAGRADNE KONKURSE

S vremena na vreme se organizuju nagradni konkursi, gde se od učesnika traži da kreiraju vizuelni identitet, ambalažu, dizajn za veb-sajt itd. Nagrade mogu biti novčane, stipendije za školovanje u ustanovi koja organizuje takmičenje, hardver koji se koristi u dizajnu, a neka ozbiljnija takmičenja daju i promociju nagrađenih radova preduzećima koja traže zaposlene ili saradnike baš takvih kvaliteta. Jedan od interesantnih domaćih sajtova koji redovno objavljuje konkurse je Designed.

UVEK IMAJTE PRIPREMLJEN PORTFOLIO

Pored vašeg iskustva nazanačenog u CV-ju važno je i da na internetu imate radove dostupne za pregled. Pri pravljenju portfoila dizajneri ne bi trebalo da imaju probleme. Najzad, i sam način prezentacije radova spada u domen dizajna. Dizajnerima je mnogo lakše da pokažu šta znaju nego, na primer, administratorima mreža.

AKO NEMATE DOVOLJNO ISKUSTVA, POKAŽITE DOKAZ O KVALITETU

Grafički dizajn možete učiti sami, iz knjiga i priručnika, ali pametnije je imati neki dokaz o svom znanju. Postoje škole gde ćete u dva semestra savladati sve što vam je potrebno i pritom steći međunarodni Adobe sertifikat, koji može biti presudan faktor za dobijanje posla. U našem obrazovnom okruženju IT akademija ima specijalizovan smer za dizajn i multimediju, gde se stiču znanja o svim vrstama i principima dizajna, uz mogućnost polaganja za Adobe ekspertske sertifikate.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    12. februar 2016 | 18:32

    Svi hoce da im radimo za dzabe...po gotovu prijatelji i njihovi prijatelji.tako da od toga nema vajde. Neke poslove ne mozes naplatiti jednostavno jer je stampa skuplja nego fizajn. Recimo letak...neko ce odtampati 500,000 komaada a sam dizajn i priprema oko 2500... Sto je nista.

  • Lud ZBUNJEN

    22. decembar 2014 | 19:23

    Moze za dzabe

  • N

    14. mart 2018 | 13:15

    Putem interneta možete da radite, ali za osobe koje lično upoznate. Ostalo je mlaćenje prazne slame.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA