ZAPREPASTIĆETE SE: Evo šta sve Android aplikacije znaju o vama!

Među aplikacijama koje zahtevaju najviše dozvola za korišćenje su AntiVirus Security, Viber i Facebook. Razlog zbog kojeg aplikacije traže veliki broj dozvola su reklame, upozoravaju stručnjaci

  • 9

Android aplikacije špijuniraju korisnike više nego što mnogi misle. Novo istraživanje pod imenom "Vocativ" otkrilo je aplikacije koje mogu da pristupe mikrofonu telefonu, listi poziva, kontaktima, porukama... Takođe, istraživači su otkrili da je aplikacija koja nas najviše špijunira zapravo igrica namenjena deci.

Reč je o igrici Happy Fish, a developeri iz kompanije HappyElements koja stoji iza nje, programirali su je tako da ona može da prikupi tačnu lokaciju korisnika, prepozna koji Wi-Fi koristite. Ona takođe ima pristup fotografijama, a može čak i da vam čita poruke.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Još jedna veoma popularna igrica prikuplja dosta informacija o korisnicima, a da oni nisu ni svesni toga. Reč je o igrici Fruit Ninja koja zahteva dozvole koje mnogi korisnici smatraju nenormalnim.

- Nikada neću instalirati ovu aplikaciju dok mi ne objasne zašto im treba pristup mojim privatnim sadržajima - napisao je jedan nezadovljni korisnik.

Foto: Flickr/Highways Agency Foto: Flickr/Highways Agency

Među aplikacijama koje zahtevaju najviše dozvola za korišćenje su AntiVirus Security, Viber i Facebook. Razlog zbog kojeg aplikacije traže veliki broj dozvola su reklame, upozoravaju stručnjaci.

- Oglašivači se trude da prikupe što više informacija o korisnicima, kako bi im plasirali što bolje reklame. Aplikacije su idealan način za njihovo prikupljanje, s obzirom da se iz njih mogu izvući podaci o lokaciji, listi kontakata, poziva. Sa druge strane prosečni korisnici teško razumeju zbog čega se one uopšte prikupljaju, i sa kim se one sve mogu podeliti - izjavio je Džejson Hong, osnivač PrivacyGrade.org sajta, i profesor informatike na Karnedži Melon univerzitetu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Većina programera nije zla, i često prikupljaju informacije o korisnicima zato što im se može. U tome ih nažalost niko ne može sprečiti - dodao je Hong.  ne znaju šta da

Na sajtu PrivacyGrade.org možete pogledati aplikacije koje najmanje štite podatke koje su prikupili od vas. Sa oznakom A su one najbezbednije, dok oznaka D znači da prikupljeni podaci baš i nisu toliko sigurni. Kompletnu listu možete pogledati OVDE.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mašina

    5. januar 2015 | 17:39

    Nek me špijuna kolko god oće ja radim za dvesta eura

  • šuga

    5. januar 2015 | 22:45

    Ja nzm sta je ta fora sa spijuniranjem kao da smo mi Obame i Putinovci neki pa da se plasimo

  • kriks

    6. januar 2015 | 09:08

    Nešto me stra' kad mi pokupe informacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA