Ovi trikovi će vam značajno olakšati korišćenje Windowsa 7

Saveti koji slede u nastavku će vam pomoći da postignete bolje rezultate za veoma kratko vreme

  • 4

Administratori su ljudi koji konstantno uče. Priroda posla uslovljava dopunjavanje znanja u skladu sa pojavom novih softverskih i hardverskih rešenja. Ipak, uvek je zgodno podsetiti se sistema koji su i dalje u širokoj upotrebi. Takav je, na primer, Windows 7, sa kojim se veliki broj administratora i danas svakodnevno susreće. Evo nekoliko saveta i trikova za administratore koji rade u Windows 7 okruženju.

Za ikonice na taskbaru postoje prečice

Da biste otvorili aplikacije preko prečica, držite Windows taster i pritisnite broj na tastaturi koji korespondira sa ikonicom na taskbaru. Ako je, na primer, Internet Explorer prva ikonica za pokretanje ove aplikacije, pritisnućete "Windows" i "1".

Okrijte šta pravi probleme

Ako se računar na kome radite ponaša nepredvidivo, pokretanjem komande reliability u Instant Search monitoru možete otvoriti Reliability Monitor i saznati razloge restartovanja, blokade ili predugog učitavanja programa.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Novi alat: Problem Steps Recorder

Windows 7 je predstavio odličan novi alat, koji beleži tok rada korisnika na računaru korak po korak. Čak je moguće podesiti i pamćenje slika ekrana tokom procesa. Sesija se pamti kao MHTML fajl, kompresovana za lako slanje mejlom. Otklanjanje problema o kome postoji trag je mnogo lakše.

Automatske uzbune za greške

Ukoliko postoji greška vidljiva na pregledu događaja, možete programirati Windows da vas pri ponovnom pojavljivanju iste greške obavesti mejom. Otvorite Event Viewer, prođite kroz istoriju, locirajte grešku i izaberite događaj uz dodeljivanje akcije putem opcije Attach Task to This Event.

Više od jedne vremenske zone

Kako većina IT profesionalaca balansira između više vremenskih zona, Windows 7 pruža mogućnost da kroz opciju Additional Clocks u podešavanjima vremena dodate više vremenskih zona u zavisnosti od  toga gde su vaši klijenti ili saradnici.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pogledajte sistemsku dijagnostiku uz minimalan napor

Tamo gde ste u drugim verzijama Windowsa morali da idete n Administrative Tools, Performance Monitor i Data Collector samo da biste pokrenuli System Diagnostics DCS, u Windowsu 7 radite u jednom koraku administratorskom komandom perfmon /report.

Brzo pokretanje programa

Način za pokretanje programa sa administratorskim privilegijama je jednostavan. Desni klik na aplikaciju u start meniju i Run as Administrator. Još brži način je da u Search baru otkucate ime programa i pritistnete Ctrl-Shift-Enter.

Action Center umesto Security Centra

Ova zamena za Security Center iz prethodnih verzija Windowsa, locirana u Control Panelu, pruža informacije o bezbednosti, ali i o održavanju. Ove ćete naći veze za mnoge funkcije korisne administratorima, kao što je, na primer, bekapovanje.

Foto: sxc.hu/CELALTEBER Foto: sxc.hu/CELALTEBER

Lako dostupan User Account Control

Dovoljno je otkucatu tri slova, uac, u Instant Search baru da trenutno dođete do kontrole naloga.

Trenutna kontrola aplikacija

Možete veoma brzo paliti i gasiti neke on aplikacija. U Instant Search baru, unošenjem naziva aplikacije, možete je uključiti i isključiti (Turn Windows Feature On ili Off). Ovo se odnosi na fabričke softvere kao što su Internet Expolorer ili Media Player.

Ako planirate da postanete administrator, sigurno ćete biti u situaciji da radite u Windows 7 okruženju. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da postignete bolje rezultate za kratko vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    9. januar 2015 | 16:26

    Sve sam znao jos odavno! Nisam neki strucnjak ali nije ni ovo spansko selo...

  • igor

    10. januar 2015 | 12:30

    Ma ko jos koristi taj krs?

  • Boki

    9. januar 2015 | 19:51

    Ma briga me za precice, kako da instsliram more igrica i programa koje rade na svim Windowsima osim na 7?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA