DIGITALIZACIJA JE STIGLA: Stare televizore uskoro nećete moći da koristite. Evo šta će vam trebati

Prvi analogni predajnici biće isključeni 1. marta 2015. godine, a, prema planu, Srbija na digitalno emitovanje televizijskog signala mora da pređe do polovine ove godine. Zbog toga je potrebno izabrati TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom, ili odgovarajući "set top box"

  • 16

Kraj analognog emitovanja zemaljskog TV programa i prelazak na digitalni signal još uvek kod građana izaziva više zbunjenosti nego uzbuđenja, međutim vrlo brzo će se mnoge prednosti ovog načina emitovanja pokazati u praksi. To se ne odnosi samo na tehnička poboljšanja, kao što su HD slika, izbor jezika kod snimljenih emisija, TV vodič i snimanje sadržaja, niti na napredne funkcije koje će doći kasnije, poput gledanja on-demand (na zahtev), već i na podizanje kvaliteta programa.

Prvi analogni predajnici biće isključeni 1. marta 2015. godine, a, prema planu, Srbija na digitalno emitovanje televizijskog signala mora da pređe do polovine ove godine.

Foto: sxc.hu/romexico Foto: sxc.hu/romexico

Ukoliko još uvek imate stare televizore sa katodnim cevima i koristite antenu, predlažemo vam da već sada počnete da razmišljate o nabavci novog TV prijemnika ili makar "set top box-a" uz pomoć kojeg će i stari televizor moći da prima digitalni signal.

Prvo na šta obavezno trebate da obratite pažnju prilikom izbora novog TV-a, jeste da on ima DVB-T2 tjuner. Bez njega nećete moći da primate digitalni signal i moraćete dodatno da kupite već pomenuti "set top box".

Kako bismo vam pomogli u izboru novog uređaja, izdvojili smo nekoliko modela različitih specifikacija, mogućnosti i cena.

Sony KDL32R435BB

Foto: Promo Foto: Promo

Reč je o jednom od pristupačnijih LED modela. Ovaj televizor u sebi ima ugrađen DVB-T2 tjuner i HD Ready rezoluciju od 1366 x 768 piksela. Dijagonala ekrana iznosi 80 centimetara (32 inča). Pored svih pomenutih specifikacija, ovaj model ima mogućnost povezivanja na internet putem Wi-Fi konekcije, kao i ulaz za USB uz pomoć kojeg na televizor možete povezati fleš memorije i puštati omiljene filmove, serije, muziku... Više informacija o ovom modelu možete pogledati OVDE.

LG 42LB630V

Foto: Promo Foto: Promo

Ovo je pametni televizor sa WebOS operativnim sistemom koji pruža nove mogućnosti za razonodu. Naime uz pomoć njega, pored toga što ćete uživati u odličnom kvalitetu slike na Full HD ekranu, moći ćete da koristite i gomilu aplikacija, pretražujete internet... Dijagonala ekrana ovog televizora je 42 inča, a cenu kao i ostale karakteristike možete pronaći OVDE.

SAMSUNG UE40H6200 

Foto: Promo Foto: Promo

Ukoliko želite bioskopski doživljaj u vašem domu, ovo je pravi televizor za vas. Ovaj model poseduje sve: 3D tehnologiju, Full HD ekran, Smart tehnologiju i Wi-Fi. Minimalistički dizajn ovog TV prijemnika će se uklopiti u svačiji dom, a kao i svi prethodni i ovaj model poseduje DVB-T2 tjuner, pa njegovom kupovinom možete bezbrižno sačekati početak emitovanja digitalnog signala u Srbiji. Više informacija o ceni i specifikacija pogledajte OVDE.

LG 47LB671V

Foto: Promo Foto: Promo

Ovaj model namenjen je malo većim prostorijama, s obzirom da je njegova dijagonala ekrana 119 centimetara. Pored toga što je veliki i lep, ovaj model u sebi ima bukvalno sve što današnji televizori mogu da pruže. Sliku Full HD kvaliteta, smart i 3D tehnologiju, internet. LG 47LB671V ima osvežavanje slike od čak 700 Hz, što garantuje neverovatno realistične pokrete na ekranu. Više detalja možete pronaći OVDE.

Naravno, ukoliko niste u prilici da priuštite sebi novi televizor, ili vaš novi TV prijemnik nema DVB-T2 tjuner, uvek se možete odlučiti za izbor nekog "set top box" uređaja. Njihova cena iznosi nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od modela i specifikacija, a više o njima informacija o njima možete pronaći OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dowla

    16. januar 2015 | 14:13

    Još samo da proučite realna i kobajagi osvežavanja ekrana. 700Hz nema nijedan TV. Maksimum na najskupljim 4K televizorima je realnih 240Hz. 90% 1080p modela ima 60Hz osvežavanje sa virutelnom simulacijom veće frekvencije. Zato proizvođači pišu Clear Motion Index ili Motion Control Rate, a nikad ne pišu Refresh Rate. Problem je što kupci to najviše i gledaju, a uopšte nije merodavno.

  • Mitar

    17. januar 2015 | 01:13

    Bežite od Samsunga,kupio sam 40ue6400 posle 6 meseci mrtav piksel na ekranu i mog da se derem od muke jer je po fabričkoj garanciji dozvoljen 1 na milion,izvikani krš...

  • Mrgud

    16. januar 2015 | 14:10

    Mene zanima da li je moguce spajanje ovog DVB T2 uredjaja sa malo vise starim TV u boji tj. onaj koji nema scart prikljucak .Imam par malih TV koji nemaju taj scart prikljucak te me zanima ta mogucnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA