HAKERI NAPADAJU MILIJARDU KORISNIKA ANDROIDA: Google ne želi da reši problem

Istraživači i sigurnosni stručnjaci su još prošle godine upozoravali na to da će Google odustati od izbacivanja update-ova za WebView na starijim verzijama Androida, ali je sada stvar postala ozbiljna

  • 5

Zbog odluke Google-a da ne ažurira WebView na Android JellyBean (4.3) i nižim verzijama, skoro milijardi korisnika ovog operativnog sistema ugrožena je bezbednost. Naime, hakeri itekako mogu iskoristiti ovu "rupu" u bezbednosti kako bi napali pametne telefone i preuzeli njihove podatk.

Najveću uzbunu ovog puta podigli su bezbednosni stručnjaci koji upozoravaju na to da je Google zaboravio da obavesti 939 miliona korisnika Androida koji neće dobiti važne sigurnosne nadogradnje.

WebView je deo Androida koji omogućava aplikacijama prikaz web sadržaja unutar njih. Mnoge aplikacije i oglašivačke mreže koriste tu komponentu za prikaz internet stranica. Isto kao što su starije verzije Internet Explorer-a jedan od primarnih ciljeva današnjih hakera, tako je i WebView najbolje rešenje za one koji žele da napadnu Android uređaje.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Na Androidu i WebView-u je do sada otkriveno niz softverskih slabosti, što uređaje skoro milijardu korisnika ostavlja ranjivim.

Istraživači i sigurnosni stručnjaci su još prošle godine upozoravali na to da će Google odustati od izbacivanja update-ova WebView-a na starijim verzijama Androida, ali je sada stvar postala ozbiljna. Iako je Android otvorena platforma (svako može napraviti sigurnosne nadogradnje), međutim proizvođači uređaja nisu posebno zainteresovani za to.

Najveći problem je u tome što čak 60.1 odsto svih Android uređaja nema KitKat (4.4) ili novije izdanje platforme. Lollipop se nalazi na manje od 0.1 odsto. Stručnjaci pozivaju Google da se predomisli za sigurnosne nadogradnje i izbegne ranjivosti zbog kojih bi milioni uređaja korisnika mogli da nastradaju. Iz čuvene kompanije se još uvek nisu oglasalili.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA