SVAKO ĆE IMATI SVOJ DRON: Pogledajte za šta sve služi ovaj gedžet i kako da ga kupite! (FOTO) (VIDEO)

Koliko su ove letelice zapravo popularne, najbolje pokazuje činjenica da zbog njih mnoge države sveta počinju da menjaju zakone kako bi prilagodili pravila gde se oni i kako mogu koristiti

  • 4

Dronovi su za veoma kratko vreme postali veoma popularni i veliki trend u svetu. Procenjuje se da će cela 2015. biti u znaku drona, odnosno da će to biti najpopularniji gedžet!

Postoji veliki broj različitih vrsta bespilotnih letelica, od onih koje se koriste u vojne svrhe i za špijuniranje, pa sve do onih koje se mogu koristiti za snimanje zanimljivih i dinamičnih video-snimaka iz vazduha.

Koliko su ove letelice zapravo popularne, najbolje pokazuje činjenica da zbog njih mnoge države sveta počinju da menjaju zakone kako bi prilagodili pravila gde se oni mogu koristiti i kako. Ako se pitate zbog čega je to tako, odgovor je prilično jednostavan.

Pored toga što mogu da se koriste za snimanje i špijuniranje na mestima gde je zabranjeno, dronovi bez problema sa sobom mogu da ponesu bombu, otrov ili nešto treće što može ugroziti bezbednost ljudi.

Jedan incident sa bespilotnom letelicom dogodio se i u našoj zemlji. Na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, dron je uleteo na teren noseći zastavu Velike Albanije. Na svu sreću, ova letelica u sebi nije nosila bombu ili neko drugo naoružanje, ali je bez obzira na to izbio veliki međunarodni skandal.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ukoliko zanemarimo loše stvari, dronovi mogu imati velike koristi. Naime, neke od najvećih IT kompanija na svetu, kao što su Amazon i Facebook, već su započeli ozbiljne projekte u čijem se središtu nalaze upravo bespilotne letelice.

Tako je na primer najveća online prodavnica na svetu počela da testira dronove koji će imati ulogu kurira. Za sada u samo određenim gradovima sveta, na kućni prag robu kupljenu preko Amazona doneće vam ni manje ni više nego dron.

Zaposlite se kao pilot drona!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sa druge strane, Facebook je rešio da uz pomoć dronova umreži svet. Najpopularnija društvena mreža na svetu želi da koristeći bespilotne letelice, zabačenim delovima sveta omogući pristup internetu.

Ukoliko ne planirate da otvorite kurirsku službu ili povežete na internet vikendicu u nekoj zabiti, sopstvenog drona možete imati i vi. U zavisnosti od veličine, opreme, kvaliteta, cene se kreću od nekoliko desetina pa do nekoliko stotina odnosno hiljada evra.

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija - Uprava Carina Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija - Uprava Carina

Najjeftiniji modeli više podsećaju na igračke, dok ćete za malo veću letelicu (na primer dronovi koji se nalaze na fotografijama u tekstu) morati da izdvojite nekoliko stotina evra. Neki od njih dolaze sa ugrađenom kamerom za snimanje, dok drugi imaju prostora na koji istu možete zakačiti.

Još jedan trend koji će sigurno zaživeti zahvaljujući dronovima su trke. U njima trkači lete svojim dronovima po tačno određenoj stazi, a pobednik je naravno onaj ko prvi stigne do cilja. Ceo ovaj događaj veoma podseća na nešto što smo do skora imali prilike da vidimo samo u naučnofantastičnim filmovima.

Mogli bismo do sutra da raspravljamo o tome da li su dronovi bezbedni za korišćenje ili ne, ali jedno je sigurno. Dronovi su novi hit u svetu, koji će postati još veći u godini koja je pred nama.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blablabla

    21. januar 2015 | 18:22

    Ja cu da kupim. Ali neki koji ima nosivost do 110 kila. Pa da se zakacim i da me prevozi :)

  • Arthas

    20. januar 2015 | 17:31

    Kakav bih ja voajer bio kad bih imao ovo a ne da nosim merdevine :)

  • Deonisious

    20. januar 2015 | 18:06

    Samo miramo da pazimo da ne uleti na stadion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA