Zbog ovih karakteristika su IPS monitori pravi izbor prilikom kupovine!

IPS tehnologija postoji već dugi niz godina, ali je tek u poslednjih nekoliko počela masovno da se koristi

  • 2

Primer na kojem se najbolje vidi koliko je tehnologija napredovala poslednjih nekoliko godina definitivno su ekrani. Jedna od najpopularnijih tehnologija koja se koristi u izradi LCD ekrana je IPS (In-Plane Switching), i ona se nalazi unutar displeja mnogih uređaja koje danas koristimo - monitori, smartfoni, tableti i televizori.

Doduše, IPS najčešće možemo videti na monitorima, a sve više i na smartfonima.

Mnogim korisnicima još uvek nije jasno šta ovu tehnologiju čini posebnom, pa ćemo u nastavku pokušati da objasnimo zbog čega biste trebali da se prilikom izbora novog uređaja, odlučite za onaj koji ima IPS panel.

IPS tehnologija postoji već dugi niz godina, ali je tek u poslednjih nekoliko počela masovno da se koristi. Razlog za to je veoma jednostavan - prvobitni uređaji sa IPS tehnologijom su bili veoma skupi. Prvi IPS paneli nastali su sredinom 90-ih godina, ali je tek nekoliko godina kasnije, tačnije 2009. nastao e-IPS panel sa konkurentskom cenom za koji je zaslužna južnokorejska kompanija. Nastanak ove vrste IPS panela dovelo je do prekretnice, i učinio da ova tehnologija postane neverovatno popularna.

Foto: Flickr/LGEPR Foto: Flickr/LGEPR

Još jedna stvar koja se korisnicima prvih IPS monitora nije dopadala, jeste mnogo veće vreme odziva u odnosu na monitore sa TN matricom. Primera radi, prvi IPS paneli su imali odziv od čak 60 ms (milisekundi). Naravno, vremenom je ovaj problem rešen i odziv drastično smanjen, pa on sada iznosi svega nekoliko milisekundi.

IPS monitori su svima postali dostupni i zamenili su one sa tradicionalnim TN panelom, koji se po kvalitetu slike ne mogu porediti sa IPS-om. Naime, IPS monitori poseduju konzistentnost i manje promena u temperaturi boja, nude veoma realne boje, a uglovi gledanja su daleko veći u odnosu na TN monitore. Slike su kristalno jasne i oštre i prilikom gledanja sa krajnje desne ili leve strane ekrana.

IPS ekrani su takođe manji potrošači električne energije u odnosu na druge tipove monitore.

Kako funkcioniše IPS tehnologija?

BLU (pozadinsko osvetljenje monitora) osvetljava polimer tečnog kristala koji se nalazi između polarizujućeg filtera i filtera boje (RGB), što omogućava prikazivanje boja na ekranu. Struja utiče na tečni kristal, što kontroliše smer i količinu svetla na ekranu. IPS, TN i VA paneli razlikuju se po strukturi polimera tečnog kristala.

Kada je ovaj polimer poravnan vodoravno u odnosu na polarizujući filter, svetlo prolazi kroz njega, međutim, kada je on poravnan po vertikali, to sprečava protok svetla i ekran prikazuje crnu boju.

Kod IPS panela, tečni kristalni polimer je postavljen horizontalno, i on se takođe pomera po horizontali kada kroz njega prolazi struja. Kada struje nema, tečni kristalni polimer i polarizujući filter se nalaze jedan naspram drugog, što blokira protok svetlosti.

Foto: Promo Foto: Promo

Ono što IPS panelima omogućava da štede električnu energiju, jeste veći broj elektroda i veća propustljivost svetla kada kroz njega teče ista jačina struje kao i kod TN monitora.

S obzirom na to da je tečni kristalni polimer kod TN panela uvrnut vertikalno, uglovi vidljivosti su daleko manji nego kod IPS-a.

Foto: Promo Foto: Promo

LG je napravio prekretnicu na ovom polju, pa je logično da je južnokorejski gigant i dan danas vodeći proizvođač IPS monitora. Danas veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom monitora, tableta, smartfona i televizora koriste IPS ekrane, ali zbog licenciranja nije uvek reč o tipu koji je napravio LG.

Glavne prednosti IPS panela su veoma realne i jarke boje, oštri prikazi, široki uglovi vidljivosti, ali i manja potrošnja električne energije. Iz tog razloga biste trebali da prilikom kupovine novog monitora, obavezno u razmatranje uzmete one koji su urađeni u ovoj tehnologiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dowla

    14. februar 2015 | 10:50

    Uvek biram VA ispred IPS-a. Jednostavno ima veći statički kontrast pa boje na IPS-u izgledaju isprano kada se poredi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA