SAMSUNG UPOZORIO: Pametni televizori vas prisluškuju!

Upozorenje se odnosi na korisnike čiji smart TV uređaji imaju opciju za glasovno izdavanje komandi

  • 1
Foto: Flickr/ zoonabar Foto: Flickr/ zoonabar

Južnokorejski gigant Samsung upozorio je sve korisnike pametnih televizora da ne otkrivaju lične informacije ispred ovih uređaja, s obzirom na to da su oni u mogućnosti da slušaju sve što se ispred njih izgovori.

Upozorenje se odnosi na korisnike čiji smart TV uređaji imaju opciju za glasovno izdavanje komandi.

Kada je pomenuta opcija uključena televizor "sluša" sve što se kaže ispred njega, a te informacije može podeliti sa Samsungom ili nekom drugom nezavisnom kompanijom.

Uslovi korišćenja objašnjavaju da će TV uređaj slušati sve što ljudi izgovore u prostoriji u kojoj se on nalazi, a sve u cilju da uoči neku komandu koju korisnici žele da izvrše. Sve reči koje se izgovore ispred televizora će biti snimljene i poslate trećoj nezavisnoj kompaniji, koju Samsung najverovatniji koristi za prepoznavanje i pretvaranje govora u tekst.

Korin Mekšeri, advokat specijalizovan za digitalna prava, izjavila je da bi ukoliko je ona kupac ovakvog televizora, volela da zna ko je zapravo treća strana kojoj se svi podaci šalju, kao i da li se te informacije bezbedno čuvaju.

Foto: sxc.hu/Raven3k Foto: sxc.hu/Raven3k

- Ukoliko korisnik koristi funkciju prepoznavanja glasom, ti glasovni podaci se šalju trećoj strani, odnosno serveru koji treba da prepozna željenu komandu koju televizor treba da uradi - izjavili su čelnici kompanije Samsung. Oni su dodali i da se snimljeni podaci ne zadržavaju i ne prodaju, kao i da vlasnici smart televizora uvek znaju kada je komanda glasom uključena jer se ikona mikrofona može videti na ekranu.

Kompanija koja za Samsung prevodi glas u tekst zove se Nuance, potvrdio je južnokorejski gigant za BBC.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA