Mobilne aplikacije koje bismo svi voleli da imamo!

Iako ćemo, nažalost, na neke od ovih aplikacija morati još malo da sačekamo, pogodno je što to ne važi za brojne druge

  • 2

Prema Google-ovim podacima, više od stotinu milijardi mobilnih aplikacija je „skinuto“ od pojave pametnih telefona 2008. godine.

Pravljenje mobilnih aplikacija, osim što predstavlja zabavnu i kreativnu aktivnost, za mnoge je postalo i nov vid zarade. A za neke i put do ogromnog novca. Tako je 17-godišnji Britanac Nik Daloisio prodao svoju aplikaciju Yahoo-u za 30 miliona dolara, a Itan Nikolas za samo jedan dan od svoje igrice iShoot zaradio 37.000 dolara. Pored pojedinaca, mnoge male kompanije su upravo pomoću mobilnih aplikacija uspele da prošire poslovanje, stignu do novih korisnika  i prvi put uvide šta znači preko noći zaraditi milione.

To je svakako jedan od razloga zašto se svakog dana pojavljuje mnoogo novih aplikacija, a po internetu kruže „liste želja“ od kojih ćemo na neke kao, na primer, „Zaustavi kišu“, zasigurno sačekati još neko vreme. Međutim, neke od njih, iako još ne postoje, mogle bi nastati u skorije vreme i učiniti nam život lakšim i lepšim.

Pronalazač parkinga

Foto: Parking servis Foto: Parking servis

Svi vozači (a i oni koji koriste usluge vozača) znaju koliko živaca vas može koštati pokušaj da pronađete mesto za parkiranje u gradu. Ponekad je to naprosto nemoguća misija. Vrtimo se ukrug istim ulicama u nadi da ćemo naići na nekoga ko upravo odlazi i ostavlja prazno mesto za parkiranje. Ali to se dešava kad nam je baš srećan dan. Zamislite kakvo bi olakšanje bilo da postoji aplikacija koja vam pokazuje gde se nalaze slobodna parking-mesta u delu grada u kome se nalazite!

Zvuči divno, ali nažalost, nije jednostavno napraviti ovakvu aplikaciju. Jedna od mogućnosti jeste da se se putem gradskih kamera osmatra i ažurira stanje ili da to čini parking-servis. Građani bi sami mogli da se „prijave“ i „odjave“ na određeno parking-mesto ili čak da najave svoj odlazak kako bi nekoliko minuta unapred obavestili ostale vozače o tome gde će napokon moći da ostave svoj automobil. Održavanje ove aplikacije u realnom vremenu bilo bi teško, ali znajući koliko problema bi to rešilo i kolikog nerviranja bi nas poštedelo – vredelo bi pokušati.

Knjiga računa

Foto: Marko Todorović, Profimedia Foto: Marko Todorović, Profimedia

Fiskalni računi iz prodavnica, računi koji tek treba da se plate ili isečci onih koji su plaćeni... Imamo ih svuda, po novčaniku, džepovima, fiokama, kovertama, policama...

Svima se bar jednom desilo da izgube račun za struju, ili da u moru potvrda od kartica i fiskalnih računa iz prodavnica više ne znaju kad su šta i gde uzeli. Hteli ste da proverite koliko ste platili neki proizvod, a računa koji se stalno motao po džepovima nema nigde.

Bilo bi zaista dobro da sve informacije imamo sačuvane u svom telefonu. Da možemo da ih pretražujemo po datumima, prodavnicama, artiklima ili uslugama, a da se brojevi nisu izbrisali od stajanja. A uz sve to da postoji i dnevni izveštaj o troškovima. Ova aplikacija bi nam umnogome olakšala život.

Nešto slično već postoji u vidu SMS poruka koje banke šalju svaki put kada nešto platite karticom. Račune za mobilni telefon i internet dobijamo elektronskim putem, što će, nadamo se, uskoro biti uobičajeno i sa ostalim dugovanjima. Međutim, komplikacije nastaju s računima iz prodavnica, s plaćanjem gotovinom ili pri kupovini na pijaci. Ovakva aplikacija bi podrazumevala da svako prodajno mesto može da izda i digitalni račun koji bi se prebacivao direktno na telefon, što takođe nije nemoguće. Nadamo se tome uskoro.

Skuvaj šta imaš

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages

Postoji mnogo aplikacija putem kojih možemo da naručujemo određenu hranu, ali nemamo  uvek novca za ovakav ručak. Onda posegnemo za aplikacijama koje nude recepte i uputstva za to kako da željeni obrok sami napravimo, ali nekada ni to nije dovoljno. Nemamo uvek baš sve potrebne sastojke. Dakle, idealno bi bilo da postoji aplikacija koja će nam izbaciti recept za jelo prema sastojcima koje trenutno imamo u kući.

Ovakva aplikacija bi funkcionisala jednostavno. Prema unesenim sastojcima, dobili biste listu recepata – i uputstvo o tome šta možete da napravite od onoga što imate. Ova baza bi se mogla proširivati receptima korisnika, koji bi ih pravili na osnovu svih sačuvanih dotadašnjih upita. Ljudska kreativnost je bezgranična i treba joj dati prostora. Na ovaj način bi ovi recepti postali i vid društvene razmene. A možda bismo upravo tako i otkrili novo omiljeno jelo.

Preskoči red na kasi

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šta kažete na ovo? Uđete u prodavnicu, uzmete sve što vam treba, stavite u kesu, kliknete dugme na telefonu i izađete bez stajanja u redu! Zvuči idealno, a nije ni neizvodljivo. Ova aplikacija bi omogućila da se putem skeniranja barkoda zaobiđe kasa. Naprosto sve što ste kupili skenirate mobilnim telefonom, a konačan iznos se automatski skida s vaše kartice. Jednostavno, zar ne?

Iako ćemo, nažalost, na neke od ovih aplikacija morati još malo da sačekamo, pogodno je što to ne važi za brojne druge. Ukoliko imate ideju šta biste želeli da rešite preko mobilnog telefona, uz mogućnost da na tome i zaradite, možete i sami da se upustite u pravljenje mobilne aplikacije. Potrebno znanje se može brzo steći putem brojnih onlajn kurseva koje možete da birate zavisno od toga da li želite da kreirate za Android, iOS ili Windows platformu. Možda nam baš vaša aplikacija olakša život, a vas učini bogatim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    16. februar 2015 | 22:12

    Pa ima sajt za ovo za kuvanje,samo se upise sta sve imate trenutno i nadje vam,i recept i sve ;)

  • Komar

    17. februar 2015 | 00:59

    Samo jos leteca krava fali xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA