RUSI OTKRILI: Amerikanci vas špijuniraju preko hard diska!

Istraživači iz kompanije "Kaspersky Lab" otkrili su softver koji je ugrađen u sam firmware hard diskova kompanija kao što su Seagate i Western Digital, a koji špijunskim agencijama omogućava lako nadziranje podataka korisnika

  • 4

Poznato je da američka bezbednosna agencija NSA presreće računarsku opremu kako bi postavila uređaje za špijuniranje pre nego što ona stigne do vlasnika, ali tehnike špijuniranja ove agencije su pametnije nego što se ranije pretpostavljalo.

Naime, istraživači iz kompanije "Kaspersky Lab" otkrili su softver koji je ugrađen u sam firmware hard diskova kompanija kao što su Seagate i Western Digital, a koji špijunskim agencijama omogućava lako nadziranje podataka korisnika.

On omogućava prikupljanje podataka i nadziranje mreže. Sve što je potrebno kako bi agencija prikupila ove podatke jeste da računar sa inficiranim uređajem bude povezan na internet. Ovaj malware se teško otkriva, što znači da se jako teško može obrisati.

Iako Kaspersky nije zvanično potvrdio da NSA špijunira ljude širom planete, ipak je uperio prst na američku vladu. Zemlje u kojima se najčešće nalaze zaraženi uređaji su mete špijuniranja od strane Amerike. Među njima su Kina, Iran, Pakistan i Rusija.

Rojtersovi izvori otkrili su da je NSA zaista razvila špijunske tehnike na ovako visokom nivou.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: engadget.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemurija

    17. februar 2015 | 12:44

    Spijuniranje i moj deda se zali da ga neko spijunira a ja mu nisam verovao znaci nsa ga spijunira a u televizore koje kamere tamo ugradjuju

  • Mile

    17. februar 2015 | 13:05

    Zato ja koristim japanca, caooo :D

  • Loco

    17. februar 2015 | 22:13

    Zato sam ja pobacao sve hardove iz kuce.Koristim samo live verziju sa CD jes da je sporo al me ne spijuniraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA