Evo šta će zameniti lozinke na Windowsu 10! (VIDEO)

Microsoft se pridružio grupi kompanija, među kojima su Google i PayPal, kako bi pružio podršku Fast Identification Online (FIDO) otvorenom standardu i korišćenju alternativnih metoda identifikacije baziranih na biometrijskim čitačima

  • 1

Sa Windows 10 operativnim sistemom, Microsoft ima želju da svim korisnicima omogući jedan OS koji će biti odličan na računarima, ali podjednako dobar i na tabletima i smartfonima. Pored toga, gigant iz Redmonda želi da svima ponudi sigurnije okruženje u kojem korisnici neće morati da budu opterećeni raznoraznim šiframa.

Iz tog razloga, Microsoft se pridružio grupi kompanija, među kojima su Google i PayPal na primer, kako bi pružio podršku Fast Identification Online (FIDO) otvorenom standardu i korišćenju alternativnih metoda identifikacije, baziranih na biometrijskim čitačima.

WINDOWS 10 JE BESPLATAN: Da, da, dobro ste pročitali!

Na ovaj način će se Windows 10 udaljiti od tradicionalnih lozinki i prihvatiti novu generaciju šifri, koja će korisnicima između ostalog ponuditi i mogućnost skeniranja zenice oka kako bi računar utvrdio vaš identitet i omogućio pristup.

U Microsoftu tvrde da je novi sistem verifikacije i logovanja nešto čemu se teži, ali da istovremeno predstavlja i veliki izazov. Zbog toga je FIDO podrška, sa lansiranjem Windowsa 10, prvi korak za pojačanu sigurnost. Novi operativni sistem Microsofta će sve informacije prikupljene biometrijskim čitačima čuvati na računaru, što znači da će biti značajno otežano da neko pristupi podacima koji se na njemu nalaze.

Foto: Promo Microsoft Foto: Promo Microsoft

Sada možete isprobati Windows 10 za smartfone. Evo i kako!

Čitači otisaka prsta i skeneri oka, bazirani na FIDO 2.0 standardu bi sve ovo olakšali, a već nekoliko kompanija proizvodi ovakve uređaje koji se trenutno koriste za brojne Google servise.

Windows 10 će svetlost dana najverovatnije ugledati na jesen ove godine.

Pogledajte koje novitete će doneti Windows 10:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: softpedia.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA