OVO JE BIO PHOTOSHOP PRE PHOTOSHOPA: Da li ga se sećate? (VIDEO)

Mnoge generacije su ovaj softver koristile u školama na časovima informatike, a vrlo je verovatno da se on i dan danas koristi

  • 5

Čuveni Adobe Photoshop nedavno je proslavio svoj 25. rođendan. Međutim, prvi program za obradu fotografija bio je zapravo CorelDraw, kanadske kompanija Corel Corporation.

Corel Corporation je osnovao Majkl Kauplend 1985. godine, a kompanija je doživela veliki uspeh početkom 90-ih godina sa softverom CorelDraw, koji je bio preteča Adobeovog Photoshopa.

Prva verzija programa CorelDraw pojavila se pre 26. godina, davne 1989. godine. 

Ovaj program se najčešće koristi za vektorsku grafiku, odnosno crtanje, a manje za fotošopiranje. Bez obzira na to, CorelDraw ima sličnosti sa čuvenim Photoshop-om.

Mnoge generacije su ovaj softver koristili u školama na časovima informatike, a vrlo je verovatno da se on i dan danas koristi.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gimnazija

    23. februar 2015 | 17:42

    Bas sam danas dobio ocenu iz Corela

  • Andria

    23. februar 2015 | 22:46

    Koliko se secam Corelov pandam photoshopu je bio Corel photopaint, i bio je odlican i jos uvek je. Draw je vektorska grafika i jos uvek je neprevazidjena, bar za mene.

  • Dejan

    24. februar 2015 | 01:02

    Corel Draw je program za vektorsko crtanje i pandan mu je oduvek bio Adobeov Ilustrator i Macromedijin Freehand koje je oduvek držao na blagom odstojanju. Photoshop opet nije imao ozbiljnog takmaca ni u kom programu... i Adobe je svoj kapital uvećavao na njemu i Acrobatu i PDF formatu Corel je loše stavio akcenat na Venturu i potrošio pare na nekada moćni Word Perfect pokušavajući zagospodariti tržištem grafičke pripreme. Ali tu je vladao QuarkXpress ... Kod nas su 90-tih Quark i Corel Draw uvek bili dobitna kombinacija ... A onda je moćni Adobe kupio vrlo nadarenu lepezu Macromedijinih proizvoda ozeo od obe firme najbolje i sahranio konkurenciju CS paketima... Quark-a sada niko i ne spominje ... Corel Draw se u profi krugovima slabo spominje WordPerfect je postao office paket, u početku ne loš ali ....MS office je tad bio najmoćniji i konkurencija bi bivala prosto samlevena (da li se neko seća Lotus-a 123 pre Excell-a)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA