NAUČNICI TVRDE: Milijardu i po današnjih krava potiče od samo 80 goveda

Tim stručnjaka sa renomiranih svetskih obrazovnih institucija naglašava da je ovo impresivno otkriće iznenađujuće, jer je logično pomisliti da bi trebalo da postoji mnogo grupa ljudi koji su pre deset i po hiljada godina pripitomljavali goveda

  • 0

Genetska studija koja se bavila govedima tvrdi da sve današnje domaće krave potiču od jednog jedinog krda divljivih goveda koje je živelo pre deset i po hiljada godina.

Tim genetičara iz francuskog Nacionalnog muzeja prirodne istorije, nemačkog Univerziteta u Majncu i britanskog Univerzitetskog koledža u Londonu otkopali su kosti pripitomljene stoke sa arheoloških lokacija u Iranu, i uporedili ih sa današnjim kravama. Pokušali su da otkriju kako su razlike u DNK sekvencama mogle da nastanu tokom vremena, u odnosu na različite scenarije populacione istorije, predstavljenim u kompjuterskim simulacijama.

Otkrili su da su te razlike mogle da nastanu samo ako je bio pripitomljen relativno mali broj životinja - otprilike 80 - sada izumrle vrste divljeg vola poznatijeg kao "aurohs" koji je lutao širom Evrope i Azije. Ta stoka se vremenom namnožila do današnje brojke od preko 1,4 milijarde grla.

- Ovo je iznenađujuće otkriće. Iz arheoloških iskopavanja znamo da su divlji primerci današnjih krava bili rasprostranjeni na velikom evroazijskom području, pa je očito postojalo mnogo prilika da se oni uhvate i pripitome. A to nije bio slučaj - kaže Mark Tomas, genetičar i jedan od autora ove studije.

Žan-Denis Vinje, koji je takođe bio deo ovog istraživanja, ipak nije toliko iznenađen. On kaže da su ovi rezultati dokaz da je odgajanje goveda, za razliku od koza, bilo dosta teško za pokretna društva, i da su samo neka od njih to zaista uspela i da izvedu.

(Telegraf.rs / Foto: Daniel Schwen)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA