Ako ste u dilemi šta da studirate, kad vidite ovu infografiku - znaćete šta da izaberete!

Posao u IT sferi je jedan od najplaćenijih na svetu, a broj radnih mesta raste duplo brže nego kod ostalih poslova. Zbog toga nastaje i manjak stručnjaka

  • 1

Kako tehnologija i svet svakim danom sve više napreduju, povećava se i broj potrebnih stručnjaka u sferi informacionih tehnologija. Danas život ne možemo zamisliti bez pametnih telefona, interneta, društvenih mreža, a za sve to su zaslužne upravo informacione tehnologije.

Posao u IT sferi je jedan od najplaćenijih na svetu, a broj radnih mesta raste duplo brže nego kod ostalih poslova. Zbog toga nastaje i manjak stručnjaka.

Do 2020. godine broj poslova vezanih za informacione tehnologije iznosiće 1,4 miliona, a broj studenata samo 400.000, što znači milion slobodnih radnih mesta. Ovo je glavni razlog zbog kojeg biste trebali da se odlučite da studirate informacione tehnologije.

Printskrin: code.org Printskrin: code.org

Sajt "Code.org" napravio je infografiku koja odlično prikazuje pomenute činjenice.

Primera radi, kada je reč o poslovima, 60 odsto vezano je za računare i informacione tehnologije, dok je 40 odsto vezano za ostale matematičke smerove i prirodne nauke. Ono što je zabrinjavajuće, jeste to da 98 odsto studenata studira matematiku i druge nauke, dok se samo 2 odsto studenata odluči za kompjuterske nauke.

Printskrin: code.org Printskrin: code.org

KOMPLETNU INFOGRAFIKU MOŽETE POGLEDATI OVDE.

Najveći problem što se studenti ne odlučuju za informacione tehnologije je taj što veliki broj škola uopšte ne nudi smerove vezane za ovu nauku. Međutim, u Srbiji postoji škola koja u potpunosti prati svetske trendove, i svake godine se sve više i više usavršava.

Reč je o Višoj školi za informacione tehnologiji ITS, koja funkcioniše u saradnji sa kompanijom "Comtrade".

Prema rečima dr Bojana Ristića, direktora ITS-a, ova škola od svog nastanka prati trendove u savremenom obrazovanju. Učenici imaju pristup platformi za podršku učenju, gde mogu da testiraju svoje znanje pre nego što izađu na ispit ili kolokvijum, svi materijali se nakon nastave postavljaju na studentski portal u elektronskoj formi, odakle im studenti vrlo lako i brzo mogu pristupiti. Takođe je dostupna i aplikacija za pametne telefone, a uskoro će svi studenti na predavanjima koristiti i Tesla tablete.

Više informacija možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EU

    9. mart 2015 | 17:55

    U Specijalizanim matematickim odeljenjima(Matematicka gimnazija i isturena odeljenja), se pored matematike uci i programiranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA