OVO SU SAVETI MILIJARDERA RIČARDA BRENSONA: Evo kako da zaradite milione

- Nemojte po ceo dan sedeti ispred monitora. Isključite sve naprave i izlazite redovno u svet - samo je jedan od saveta milijardera Ričarda Brensona

  • 11

Vlasnik Virgina Ričard Brenson je jedan od onih koje često pitaju kako su dospeli tu gde se nalaze. On smatra da prečice do uspeha ne postoje, ali je poprilično siguran da određeni stavovi i akcije pomažu na svakom putu. Evo 10 Brensonovih saveta da vaš biznis vodite na način na koji je on vodio Virgin.

 

Sledite svoje snove

 

Živećete mnogo boljim životom ako pratite svoje strasti. Oni koji rade na stvarima koje vole obično uživaju mnogo više od drugih, upravo zato što pokušavaju da ispune svoje snove.

 

Činite dobro

 

Ako ne pravite razliku u tuđim životima, ne  treba da budete u biznisu. Toliko je jednostavno. Kompanije imaju odgovornost da prave tu razliku u svetu. One to duguju zajednici, svojim zaposlenima, klijentima, svima. Zapanjujuće je što činiti dobro takođe donosi dobro biznisu. Šta čekate?

 

Verujte u svoje ideje i dajte im sve što imate

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Strastvena posvećenost biznisu i ličnim ciljevima može biti glavni razlog za uspeh. Zašto bi iko drugi poštovao ono što radite, ako se sami time ne ponosite. I ne budite naivni da samo jurite profit i rast. Ako ostanete fokusirani da budete najbolji u onome što radite, ostalo će doći samo po sebi.

 

Zabavljate se i potrudite se da se drugo članovi vašeg tima zabavljaju

 

Zabava je najvažnija i najpotcenjenija komponenta svakog uspešnog poduhvata. Ako ne uživate, verovatno je vreme da batalite taj posao i potražite nešto drugo. Ako se vaši zaposleni dobro zabavljaju i brinu o klijentima svi će biti srećniji. Angažujte one koji straže dobro u drugima, koji su izdašniji u pohvalama nego u kritikama, i najvažnije − one koji vole svoj posao.

 

Ne odustajte

 

Na svakoj avanturi u koju sam se upustio − bilo da je u pitanju pravljenje biznisa, let oko sveta balonom ili put preko okeana motornim čamcem − bilo je teških trenutaka kada je najlakše bilo baciti peškir i odšetati. Ali, iznenadili biste se koliko se toga može postići kada se čvrsto držite vaših ciljeva. Kada ste poraženi, ustanite, otresite prašinu i krenite ponovo.

 

Slušajte, pravite mnogo beležaka i postavljajte sebi nove izazove

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Ako ne zapisujete svoje ideje one će nestati u treptaju oka. Potrudite se da imate napismeno ispisane i svoje ciljeve. Napravite liste. I zapamtite da više slušate, a manje pričate. Ne biste mi verovali koliko kultura slušanja pomaže u prevazilaženju prepreka.

 

Delegirajte i provodite više vremena sa porodicom

 

Umetnost delegiranja je jedna od ključnih veština kojom preduzetnici treba da ovladaju. Uvek angažujte saradnike u odnosu na svoje slabosti. Dovođenje onih koji su dobri u oblastima kojima ne vladate višestruko pomaže. Oni će vam osloboditi raspored i dati potrebno vreme da se bavite budućnošću kompanije. Ova strategija takođe donosi više vremena za porodicu, koja je važnija od svega.

 

I da, ne zaboravite da pitate porodicu šta misli o vašoj najnovijoj velikoj ideji − što sam ja zaboravio da uradim pre lansiranja Mates kondoma!

 

Komunicirajte, sarađujte i komunicirajte više

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Pojednostavljujte stvari i iznad svega − radite i igrajte se sa drugima. Pečurke možda rastu ako su u mraku i na đubrivu, ali ne i ljudi. Koosnivač Apple-a, Stiv Džobs i kompanije pooput Pixara su otvorili svoje okruženje za preplitanje i razmenu vizija. I vama je potrebna takva atmosfera.

 

Isključite svoj laptop i iPhone i izađite napolje

 

Nemojte po ceo dan sedeti ispred monitora. Isključite sve naprave i izlazite redovno u svet. Ako ste zanemarili ovaj deo života, počnite od sopstvenog dvorišta. Sa izuzetnim ljudima koje ćete sresti, uzbudljivim avanturama u koje ćete se upusititi i izazovima koji vas čekaju, nema vremena za gubljenje. Kao što se kaže − život nije proba.

 

Radite ono što volite i budite u kontaktu sa kuhinjom

 

Dokle god ste okruženi ljudima koje volite i radite ono u čemu uživate, nije važno ni gde živite ili koliko novca zarađujete. Kada smo na ostrvu Necker (Brensonovo privatno ostrvo), moja porodica i ja provodimo najvoše vremena zajedno u kuhinji. Ako imate krov nad glavom i partnera kog volite, ne treba vam mnogo više.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    10. mart 2015 | 17:35

    Svi mi zivimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont.

  • Popaj

    10. mart 2015 | 16:51

    Lako je tebi da pametujes.

  • DARKO 100%

    10. mart 2015 | 16:41

    U svakom se čoveku nalazi ogroman potencijal. Veruj u svoju snagu i mladost. Nauči se beskonačno ponavljati – “SVE ZAVISI SAMO OD MENE.”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA