Ukoliko želite da budete uspešan preduzetnik, ovih 10 karakteristika NE SMETE da imate!

Ako želite uspeh koji će biti dugoročan i trajan dobro razmislite da li vas „krasi” neka od ovih karakteristika

  • 0

Da li ćete postati uspešni, u suštini, ne zavisi od vaših ličnih osobina ili navika. Da je tako, uspešni ljudi bili bi u manjini, jer savršenstvo ne postoji. Uspeh zavisi od vrednog rada i spremnosti da prepoznate i iskorenite svoje mane.

Nije bitan samo način ophođenja prema kolegama i partnerima, već i način na koji se nosite sa stresom, posebno sa stresnim situacijama koje traju duže vreme, kao i to da li poštujete dogovore, kako se ponašate prema onima koji su na poziciji koja je hijerarhijski niža od vaše, da li lako odustajete, koliko ste skoncentrisani i disciplinovani − ukratko, koliko ste spremni da se  svakom aspektu svog posla jednako predate.

Upravo su ovi obrasci ono što razdvaja lidere od „običnih” biznismena jer, pre ili kasnije, ovi drugi podležu stresu i najčešće sa sobom povlače i svoje poslovanje. Ako želite uspeh koji će biti dugoročan i trajan dobro razmislite da li vas „krasi” neka od ovih karakteristika.

Naivnost. Na početku su svi pomalo lakoverni i puni poverenja, ali što pre postanete razumni i skeptični, veće su šanse da postignete uspeh. Svaki detalj je važan. Ništa se ne sme prihvatati olako, ali radost mora biti u prvom planu − skepsa ne sme da prevlada.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Paničenje. Stresne situacije su svakodnevica današnjeg poslovnog sveta. Stvari skoro nikada ne idu po planu, a najčešće, po Marfijevom zakonu, desi se najgora moguća stvar. Ako ne uspevate da ostanete mirni, nemate šanse. Zato, vežbajte hladnokrvnost.

Fanatičnost. Strast jeste važna, ali kada u tome preterate, postižete suprotne efekte − prestajete da budete realni, loše rasuđujete i donosite loše odluke.

Lenjost. Oni koji žele mnogo, moraju da rade još više. Disciplina mora biti sastavni deo svakog dana. I ništa ne mora da se ostavi za sutra, naprotiv.

Nestrpljivost. Uspeh ne dolazi preko noći. Ako nešto zaista želite, držite se toga i ne odustajte.

Impulsivnost. Sa čime god da se susrećete dajte sebi vremena da „obradite” informaciju i nikada ne prenosite nezadovoljstvo na svoje saradnike.

Foto: sxc.hu/bizior Foto: sxc.hu/bizior

Sebičnost. Svet se ne vrti oko vas. Što pre to shvatite, više ćete učiniti za poboljšanje svog poslovanja.

Nesvesnost trenutka. Iz prošlosti se uči, a budućnost se planira. Uspeh se dešava sada i ovde.

Nezainteresovanost. Za lidere ne postoje fraze: „Bez brige”, „Mislim da je u redu”, „Svejedno mi je”. To je vaš uspeh i uvek imajte mišljenje.

Dramatičnost. Naučite da mirno primite i pohvalu i kritiku. Razvijte smisao za humor i ne budite prestrogi prema sebi.

Nije jednostavno, ali nije nemoguće. Na vreme razmislite o svojim ciljevima i na šta ste sve spremni. Danas je moguće istovremeno sticati savremena znanja i izučavati načine ponašanja stvarnih lidera. Tako gradite bazu za oba važna polja i istinski se pripremate za uspeh.

I još nešto − ukoliko se sa svim navedenim činjenicama ne slažete u toj meri da morate svoje nezadovoljstvo izraziti i u komentarima na tekst, imate bar dve ili tri karakteristike koje smo naveli. Sa druge strane, to makar znači da niste indiferentni. I imate na čemu da radite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA