Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete greške pri vođenju projekta!

Ako želite da budete uspešan menadžer projekta, nije dovoljno samo znanje iz oblasti kojom se bavite. Da biste bili uspešan lider, potrebno je da umete pravilno da komunicirate sa ljudima

  • 0

Čak i najbolji i najiskusniji u svom poslu greše. Ponekad su to pogrešne procene, ponekad nedovoljno razvijen plan i strategija delovanja. No, velika greška može da bude i samo jedna rečenica izgovorena na pogrešan način. Ukoliko se nalazite na odgovornoj poziciji kao što je vođa projekta, najmanji previd može vas mnogo koštati. Zato je nužno da znate kako da na pravi način ispravljate takve greške. I još bitnije ‒ kako da iz njih nešto naučite.

Ovo su neki od saveta kako da na najbolji način predupredite ili ispravite  takve greške.

Potrudite se da budete apsolutno jasni.

Mnoge izjave date u žurbi najčešće postanu izvor problema. U želji da budu efikasniji, vođe projekta često pokušavaju da što pre prođu kroz referentne tačke i bitne delove strategija. Iako su kratke poruke nekad dobar vid komunikacije, ovo je klizav teren, naročito ako se koriste na bitnim sastancima i dogovorima.

Ukoliko ste napravili ovakvu grešku, bitno je da aktivno saslušate kritike. U njima često leže i uzroci i rešenja. Izvucite originalne komentare i koristite ih kako biste uvideli gde je koren problema. Na taj način možete da odredite  koji delovi vašeg plana ipak zahtevaju više vremena i objašnjenja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Objasnite podtekst, čak i kad smatrate da je jasan.

U svojoj knjizi „Creativity, Inc.” predsednik kompanije Pixar, Ed Ketmul, opisuje dan kada je najavio celoj kompaniji da ih Disney preuzima: „Ustao sam i uverio ih da se Pixar neće promeniti. To je bila jedna od najglupljih stvari koje sam ikada izgovorio.” Ono na šta je Ketmul  zapravo mislio jeste da su Pixarova načela i kultura dobro zaštićeni u ugovoru sa kompanijom Disney. No, neki od zaposlenih su frazu „neće promeniti” shvatili vrlo doslovno. Kako su promene nužne i neminovne, ti zaposleni su se vrlo brzo razočarali, prigovarajući mu sa: „Rekli ste da se Pixar neće menjati.”

Čak i iskusni lideri prave greške. Bitno je da ih na vreme uvidite i da ih na pravi način ispravite. Pre svega, bitno je da priznate da ste napravili grešku. Zatim mirno i jasno objasnite prave namere. Ali i naučite da sledeći put dobro razmislite na koji način ćete objaviti nešto važno.

Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte.

Ketmul u svojoj knjizi piše da je morao da održi još tri govora za sve zaposlene u firmi kako bi objasnio svoj pomenuti komentar. Nakon trećeg, napokon mu je uspelo. Zasigurno je mnogo veći bio broj privatnih sastanaka i razgovora sa zaposlenima i ostalim direktorima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Dakle, nakon što ste napravili grešku, budite spremni da ispravnu poruku ponavljate više puta. Ne zaboravite da ne smete da budete frustrirani zato što to radite iznova. Ako budete uzrujano negirali svoje reči, to neće rešiti problem.

Ketmul daje još jedan koristan savet: na svaku negativnu izjavu treba da ide šest pozitivnih. Vašem timu je potrebno ponavljanje kako bi izmenili perspektivu. Ponavljanje je ujedno najvažnije za svakog dobrog vođu projekta.

Ako želite da budete uspešan menadžer projekta, nije dovoljno samo znanje iz oblasti kojom se bavite. Na primer, to što dobro poznajete finansije, ne znači da ćete biti uspešan menadžer projekta u banci.

Da biste bili uspešan lider, potrebno je da umete pravilno da komunicirate sa ljudima, da koristite alate za uspešno vođenje projekata i timova.

Ova znanja možete steći putem edukativnih programa koji će vam omogućiti da radite i edukujete se istovremeno. Takvi programi postoje i kod nas. Na BusinessAcademy u Beogradu pokrenut je smer Menadžment projekata. Školovanjem za menadžera projekata naučićete da organizujete brzu primenu svakog idejnog rešenja iz oblasti vaše stručnosti. Više o pomenutom programu možete saznati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA