BAVITE SE PROGRAMIRANJEM? Evo zbog čega bi bilo dobro da znate i web dizajn!

Kada jednom savladate veštine web dizajna, moći ćete da bolje razumete poslovne zahteve. To će vas učiniti efikasnijim u radu. Osim toga postaćete jači deo tima

  • 1

Budući da se internet svakim danom sve više razvija, želje korisnika se povećavaju proporcijalno sa ovom činjenicom. To je trend kome se moraju prilagođavati svi, čak i programeri.

Programeri su najčešće „rešavaoci problema”. Oni su zaduženi za funkcionalnost sajta, dok je dužnost dizajnera da se posvete njegovom izgledu. Moglo bi se zaključiti da bi krajnji produkt njihovog zajedničkog rada bio dobar sajt. Međutim, vrlo često se dešava da sajt ne izgleda i ne funkcioniše kako treba. Kako je to moguće? Razlog često leži u činjenici da njegovi stvaraoci „ne govore istim jezikom”.

Evo nekoliko razloga zašto bi programeri trebalo da savladaju „jezik” dizajnera.

Kodiranje je važno, ali...

… posetioci su važniji. Kompanije i pojedinci su svesni da su izgled i funkcionalnost sajta ono što će ih prvo pridobiti. Sjajan i koristan sadržaj neće zadržati posetioce ako nisu u stanju da se na sajtu snađu. Umesto da troše vreme pokušavajući da dođu do informacija, potražiće sličan sadržaj na drugom mestu. Da biste napravili sajt koji može da upotrebljava svako, potrebno je da razumete sve njegove komponente. Najpre dizajn.

Foto: Flickr/ iLikeSpoons Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Čak je i za kodove potrebna inspiracija

Savladavanjem veština veb dizajna, upoznaćete se sa različitim programima i alatima. U tom procesu vaši kodovi će postajati slike i kreacije koje vas mogu inspirisati da eksperimentišete i otkrivate šta se može unaprediti.

„Oko” za dizajn

Jedna od najboljih stvari koju programer može da uradi za sebe jeste da razvije „oko” za dizajn. Ukoliko se upozna sa estetikom i funkcionalnošću, lako može napraviti razliku između sajtova koji su dobri, elegantni i učinkoviti, i onih koji to nisu. Predviđanje je u ovom poslu veoma važno. Kako će određeni dizajn izgledati na mobilnom telefonu, a kako na desktop računaru?

Dobra komunikacija je polovina odrađenog posla

Kada jednom savladate veštine veb dizajna, moći ćete da bolje razumete poslovne zahteve. To će vas učiniti efikasnijim u radu. Osim toga postaćete jači deo tima. Činjenica je da većina ljudi doživljava programiranje kao komplikovan proces, a programere kao ljude koji pričaju „nerazumljivim jezikom kompjutera”. Bilo da radite u firmi ili kao freelance programeri, većina vaših klijenata, ali i kolega iz drugih sfera spada u one koji taj „vaš jezik” ne razumeju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zato, ukoliko želite da budete uspešniji, vi se prilagodite njima. Umesto da satima vodite diskusiju sa dizajnerima i kreativnim timom, moći ćete da utrošite vreme na pronalaženje što boljeg kreativnog rešenja. Ako ste freelancer to vam može doneti i više posla i bolju zaradu. Jer ko ne bi poželeo programera koji odmah razume sve želje i zahteve?

Programer i dizajner u jednom. Zašto da ne?

Zahtevi tržišta su danas takvi da kompanije i klijenti žele da smanje troškove, a da kvalitet i efikasnost ne pate zbog toga. Ako postanete osoba koja može da završi kompletan sajt, zasigurno ćete biti prvi izbor velikog broja klijenata.

Kako možete savladati tehnike veb dizajna:

Edukativni programi

Ukoliko želite da brzo i lako savladate tehnike veb dizajna, edukativni programi su najbolje rešenje. Osim što ćete savladati teorijska znanja, moći ćete da se upoznajete sa praktičnim radom. Iako na internetu postoji veliki broj ovakvih programa, najčešći problem je što bi trebalo da istražujete sami, a na kraju nemate nikakvu potvrdu znanja koje ste stekli.

Foto: sxc.hu/CELALTEBER Foto: sxc.hu/CELALTEBER

Upravo zato je uvek bolja opcija izabrati edukativni program, nakon čijeg završetka ćete steći sertifikat o stručnosti. Sertifikovani programi kod nas postoje na ITAcademy u Beogradu, a na programu Web design možete da savladate sve veštine neophodne da samostalno kreirate veb stranice, a na kraju dobijate i stručna zvanja i sertifikate Cambridgea, Microsofta i Adobea, koji će vam pomoći pri zapošljavanju. Još jedna pogodnost je i opcija učenja na daljinu. Ukoliko niste u mogućnosti da pohađate nastavu, sve potrebne materijale i savete možete dobijati putem e-mailova ili Skype razgovora sa predavačima.

Inspiracije

Osim obrazovanja bitno je da pronalazite i posećujete što veći broj sajtova. Ova praksa će vam pomoći da unapredite svoj osećaj za funkcionalnost i da lakše pronađete inspiraciju za kreiranje svojih sajtova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    18. april 2015 | 19:05

    Ne ucite ljude pogresno! Ili si dizajner ili programer nemoze oba. Shvatanja su apsolutno drugacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA