Ovih 5 stvari NE TREBA da radite ako želite da budete uspešan lider!

Liderstvo svakako nije nikakva urođena moć, već je potrebno da steknete određena znanja i veštine koje će vam omogućiti da se bavite tim poslom i razvijete sopstveni potencijal

  • 0

U poslednje vreme na brojnim internet portalima i časopisima mogu se naći razne debate na temu ko je „rođen” za lidera, a ko ne, kakav karakter je potreban da biste bili dobar lider i menadžer. Većina tih debata završava se sličnim zaključkom: Ne postoji čarobna formula za savršenog lidera.

Liderstvo svakako nije nikakva urođena moć, već je potrebno da steknete određena znanja i veštine koje će vam omogućiti da se bavite tim poslom i razvijete sopstveni potencijal. Ovo su neki do saveta koji vam mogu pomoći ako ste novi u poslu ili tek planirate karijeru u menadžmentu.

Ne pokušavajte da budete najbolji prijatelj sa svima

Ukoliko ste novi na ovoj poziciji, verovatno ćete želeti da se svidite timu zaposlenih kojima ste nadređeni. Želećete da uživaju na radnom mestu, da mogu vam se obrate za bilo šta što im treba ili sa bilo kojim pitanjem. Neki od početnika u poslu često pokušavaju da stvore opuštenu atmosferu tako što se šale, idu sa zaposlenima na ručak, čak se i druže van kancelarije. U tome, naravno, nema ničeg lošeg, ali problem nastaje kada timu treba da se saopšti neka loša vest, oceni njihov rad ili disciplinuju pojedinci.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Rešenje: Vrlo je bitno da što je moguće pre naučite da uputite konstruktivnu kritiku bez straha da će to uništiti vaš odnos za zaposlenima. Bitno je da vas zaposlenii vole, ali ako je vaše ponašanje uslovljeno isključivo time, nećete postizati rezultate. Takođe, imaćete problem sa vašim nadređenima, koji će želeti da čuju razloge tih loših rezultata.

Ne pokušavajte da izazovete strah da biste dokazali svoju moć

Ovaj problem je zapravo sušta suprotnost prvog. Često menadžeri početnici, naročito ako su mladi, pokušavaju da nasilno nametnu svoj autoritet kako bi dobili poštovanje zaposlenih. Primećuju svaki pogrešan korak zaposlenih i stalno ističu ko je uradio nešto loše. Oslanjaju se na kritike umesto na pohvale. To nužno vodi ka lošem odnosu sa zaposlenima, njihova produktivnost i motivisanost opadaju, a tako i rezultati rada. Kao i u prvom slučaju, ako budete ovako postupali neminovno ćete se naći pred nezadovoljnim šefom.

Rešenje: Iako je konstruktivna kritika potrebna i nužna, istraživanja pokazuju da se pohvale ipak najviše kotiraju kad je motivacija zaposlenih u pitanju. U nedavnom istraživanju Američkog udruženja psihologa, o tome šta najviše motiviše ljude, pohvale su se našle čak i iznad plata i povišica. Naravno, to ne znači da treba da delite pohvale non-stop i bez osnova jer će onda i one izgubiti svoju vrednost.

Foto-ilustracija: Profimedia/Mode Images Foto-ilustracija: Profimedia/Mode Images

Nepromišljene izjave mogu da vas koštaju mnogo.

U svojoj knjizi „Creativity, Inc.”, predsednik kompanije Pixar, Ed Katmul, opisuje dan kada je najavio celoj svojoj kompaniji da će ih preuzeti Disney: „Ustao sam i uverio ih da se Pixar neće promeniti. To je bila jedna od najglupljih stvari koje sam ikada izgovorio.” Ono što je zapravo Katmul mislio jeste da su Pixarova načela i kultura dobro zaštićeni u ugovoru sa Disneyem. No neki od zaposlenih su ga shvatili doslovno. Kako su promene nužne i neminovne, ti zaposleni su se vrlo brzo razočarali, prigovarajući mu sa: „Rekli ste da se Pixar neće menjati.”

Rešenje: Čak i iskusni lideri prave greške. Bitno je da ih na vreme uvidite i da ih na pravi način ispravite. Pre svega, bitno je da priznate da ste napravili grešku. Zatim mirno i jasno objasnite prave namere. Ali i naučite da sledeći put dobro razmislite na koji način ćete objaviti nešto važno.

Ništa ne možete bez znanja.

Ukoliko se nađete na mestu menadžera, a niste upoznati sa radom koji treba da obavite, imaćete poprilično problema. U početku ćete zaposlenima postavljati pitanja koja će se njima činiti bazičnima i nepotrebnima. Tako ćete brzo izgubiti njihovo poštovanje i izazvati podsmeh. Još bitnije – ako ne znate šta rade vaši zaposleni, kako ćete uopšte upravljati?

Foto: Freedigitalphotos.net/stockimages Foto: Freedigitalphotos.net/stockimages

Ovo se najčešće dešava kada se do menadžerskog mesta dođe unapređenjem sa druge pozicije. Unapređenje svakako prija, ali nije uvek nužno i dobro za vas i vašu karijeru. Moguće je da ćete neko vreme i uspeti da prikrijete svoje neznanje, ali će ono kad-tad dovesti do loših rezultata.

Rešenje: Razmislite o dodatnoj edukaciji. Ako zaista želite to radno mesto, dobru platu koju ono omogućuje, ali i zaposlene koji će da rade kako treba, nužno je da i vi radite na sebi. Danas su svima dostupni edukativni programi na kojima ta znanja možete steći i uz rad. Kod nas takav program već duže vreme postoji na BusinessAcademy u Beogradu. Na odseku menadžment, možete da steknete sva potrebna znanja i veštine koja će vas osposobiti da pravilno rukovodite timom, projektima, finansijama i marketingom. Ceo program je dostupan i online, odnosno kao učenje na daljinu što podrazumeva da možete učiti od kuće i sa posla.

Ukoliko tek razmišljate o karijeri u menadžmentu ovaj program možete pohađati i kroz klasičnu nastavu. U oba slučaja po završenom programu dobijate prestižne Kembridž sertifikate, koji će vam olakšati zaposlenje ili, pak, napredovanje u firmi u kojoj već radite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA