Spajdermen postaje realnost?

Naučnici sa Univerziteta u Vajomingu uspeli su da ubace u svilenu bubu ključne gene pauka koji će stvoriti najotporniji veštački materijal

  • 0

Spajdermenova sposobnost da pomoću lepljive mreže koju izbacuje iz svojih šaka skače sa jednog nebodera na drugi mogla bi uskoro prestati da bude samo deo mašte zaluđenika za naučnom fantastikom, pošto su naučnici počeli da razvijaju metod pravljenja supersnažne paukove svile.

Paukova svila je snažnija od čelika, relativno rečeno, ali istraživači do sada nisu uspeli da pronađu način da je produkuju u količinama koje bi opravdale komercijalnu proizvodnju.

Međutim, sada je grupa naučnika sa Univerziteta u Vajomingu, vođena profesorom Donom Džarviso, genetički modifikovala svilenu bubu da bi isprela svilu sa paukovim proteinom.

U svom izveštaju, objavljenom u časopisu Nacionalne naučne akademije, osvrnuli su se brojne probleme sa kojima su se suočili sa procesom prirodne proizvodnje paukovog proteina jer arahnidi ne proizvode dovoljno materijala sami od sebe i imaju tendenciju da jedu jedan drugog. Iako je lako učiniti da svilene bube proizvode velike količine svile, materijal je slab, ali su oni uspeli da prebace ključne gene pauka kako bi napravili snažnu nit što otvara vrata masovnoj proizvodnji.

Ovako modifikovana svila može naći medicinsku primenu, u veštačkim ligamentima na primer, ali u pravljenju snažnijih pancir-prsluka.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA