Da li u Srbiji postoji savremeno obrazovanje?

Savremeno obrazovanje je ono obrazovanje koje je nastavu i nastavna sredstva prilagodilo budućem vremenu u kojem će učenici živeti i raditi. Sve ostalo je prevaziđeno obrazovanje, odnosno obrazovanje za vreme koje je iza nas

  • 2

Često slušamo o tome da je obrazovanje stub društva i da od kvaliteta današnjeg obrazovanja zavisi naša budućnost. Činjenica je da, iako je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost, ono nikada nije prioritet kada su modernizacija i razvoj u pitanju. Rezultat toga je da se u školama i gimnazijama u Srbiji koriste ista nastavna sredstva koja su se koristila i u 19. veku ‒ tabla, klupa, sveska. Čini se da je obrazovni sistem u našoj zemlji „prespavao” pojavu interneta, aplikacija za učenje, tablet uređaja, i ostalih stvari koje se već godinama koriste u nastavi, u svim razvijenim zemljama.

 

Šta podrazumeva savremeno obrazovanje?

 

Savremeno obrazovanje je ono obrazovanje koje je nastavu i nastavna sredstva prilagodilo budućem vremenu u kojem će učenici živeti i raditi. Sve ostalo je prevaziđeno obrazovanje, odnosno obrazovanje za vreme koje je iza nas. Svetsko znanje se menja iz dana u dan i ono što učenici nauče danas, već sutra će biti prošireno i dopunjeno. Zato savremeno obrazovanje podrazumeva da učenici nauče da koriste savremene izvore znanja kao što su internet, aplikacije za učenje i slično, umesto da napamet uče lekcije iz knjiga koje će brzo zaboraviti. Redak primer ovakvog obrazovanja u Srbiji je Savremena gimnazija, koja je jedina gimnazija u kojoj učenici koriste tablet uređaje u nastavi, elektronske sveske, interaktivne table, aplikacije za učenje i ostala sredstva modernog obrazovanja.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

 

Šta je u fokusu savremenog obrazovanja?

 

Najveća promena u savremenom obrazovanju dogodila se kada je u fokus nastave stavljen  učenik, a ne profesor. Savremeno obrazovanje ne podrazumeva samo modernu tehnologiju u nastavi, koja jeste važan faktor, već i drugačiji pristup učenju. Umesto da slušaju unapred spremljeno predavanje profesora, učenici treba da budu aktivni učesnici časa. Primera radi, učenici Savremene gimnazije podstiču se na kritičko i kreativno razmišljanje, rešavanje problema i primenu znanja u realnom životu. Posledica takvog učenja je znanje koje traje i koje je prava priprema za buduće akademske izazove.

 

Kako da prepoznate školu koja nudi savremeno obrazovanje?

 

Najbolja garancija kvaliteta obrazovanja je međunarodna priznatost obrazovne ustanove. Ukoliko diploma neke škole nije priznata u inostranstvu i ne donosi prohodnost ka većini univerziteta, onda se kvalitet tog obrazovanja dovodi u pitanje. Primera radi, ukoliko gimnazija radi po ovlašćenju i programu univerziteta Cambridge, u toj školi će dete garantovano steći najkvalitetnije obrazovanje, uzevši u obzir stroge kriterijume koje Cambridge ima u odabiru svojih partnerskih škola i gimnazija. Zato je Savremena gimnazija, koja je deo porodice Cambridge obrazovnih ustanova, najsigurniji izbor.

 

Kome je savremeno obrazovanje dostupno u Srbiji?

 

Zahvaljujući Savremenoj gimnaziji i specijalnim popustima i pogodnostima za upis, odgovor na pitanje je ‒ svima! Savremeno obrazovanje po programu univerziteta Cambridge više nije privilegija imućnih, već izbor ljudi sa prosečnim primanjima. Savremena gimnazija razbija mit o skupim i nedostižnim privatnim školama, i vašem detetu nudi obrazovanje za 21. vek.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlad

    1. maj 2015 | 18:00

    Savremeno obrazovanje ne znaci samo uvodjenje savremene tehnicko tehnoloske opreme (sto je slucaj sa danasnjim retkim skolam koje su navodno presli na osavremenjavanje, a u stvari to su prazne price kompjuteri su deo namestaja ,i nekoriste se adekvatno u skoli , stoje i kupe prasinu ili pak se deca igraju na njima ...jedan od razloga je lobi kod autora i izdavaca udzbenika koji su na nivou 19. Veka ...) vec da se oprema koristi sto podrazumeva softvere za predmetnu nastavu koji su danas retki, neka vrsta cenzurisanja interneta, zabrana koriscenja igara i drustvenih mreza u skolama...jednom recjusve ono sto svi mi znamo da postoji ali ne smemo ili ne zelimo da priznamo,kazemo...

  • Zla devojčica

    1. maj 2015 | 11:37

    Ne, ne i ne. Završila sam ETS Nikola Tesla u Beogradu. Najgori unimeri, svaki drugi otpornik se zapali. Inače smer računari. Gradivo je obimno i prezahtevno za naše "ios" računare koje smo jedva palili i koristili. Profesori su neobrazovani i užasni pegagozi. Verujem da je u većini škola ovako. Niko od nas ne očekuje ništa od saveemenog obrazovanja, samo da se stvari normalizuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA