BRZ KAO MUNJA, LEP KAO SLIKA: HTC One M9 je SAVRŠEN u svakom smislu (FOTO) (VIDEO)

Čvrsto aluminijumsko kućište minimalističkog dizajna koje odiše lepotom i kvalitetom, kao i hardver najnovije generacije, samo su neke od prednosti nove perjanice HTC-a

  • 17

Kompanija HTC je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu mobilnih tehnologija u Barseloni predstavila svoj novi flagship pametni telefon, One M9.

U Srbiji je ovaj uređaj predstavljen krajem aprila. Nakon testiranja ovog ekskluzivnog telefona, i sami smo se uverili u sve čari novog ponosa tajvanske kompanije, koji će sigurno osvojiti ljude širom sveta.

Čvrsto aluminijumsko kućište minimalističkog dizajna koje odiše lepotom i kvalitetom, kao i hardver najnovije generacije, samo su neke od prednosti nove perjanice HTC-a.

Pomenuta kompanija je odlučila da dizajnom One M9 smartfona ne odstupi daleko od njegovog starijeg rođaka, One M8 modela, pa prednjom stranom i dalje dominiraju stereo BoomSound zvučnici koji se nalaze i na gornjoj i na donjoj strani ekrana. HTC One M9 zadržao je i istu dijagonalu displeja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Iako je kućište One M9 telefona napravljeno od aluminijuma, težak je samo 157 grama. Nekoliko grama je lakši od prethodnika M8. Zahvaljujući dimenzijama 144,6 x 69,7 x 9,6 milimetara i oštrijim ivicama na prelazu leđne u bočne površine, nova perjanica HTC-a odlično leži u ruci i manje klizi. Slike koje se nalaze u tekstu nikako ne mogu dočarati kako on zaista izgleda u stvarnosti. Blago zakrivljena pozadina i zaobljene ivice daju utisak sličan skupocenom ručnom satu, kao da je svaki uređaj napravljen ručno, a ne u fabrici.

Pored displeja i zvučnika vrhunskog kvaliteta o kojima će biti reči malo kasnije , na prednjoj strani u gornjem uglu smeštena je i prednja kamera, kao i senzori za podešavanje osvetljenjenosti ekrana i blizinu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Model koji smo dobili na test je srebrne boje sa zlatnim ivicama koje i te kako doprinose još lepšem i elegantnijem izgledu ovog telefona. Pored ove, One M9 biće dostupan još i u sivoj, crnoj i zlatnoj.

Sa desne strane telefona smešteni su svi fizički tasteri (dugme za uključivanje telefona i dugmići za kontrolu jačine zvuke) koji su napravljeni od aluminijuma pa pod prstima deluju veoma fino i kvalitetno. Na toj ivici nalazi se još i slot za memorijsku karticu do 128 GB.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Leva ivica na sebi nema nijedan fizički taster, već se samo u gornjem delu nalazi slot za SIM karticu koji se otvara uz pomoć iglice.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na donjoj ivici novog telefona HTC-a nalazi se Micro USB i 3,5mm ulaz za slušalice.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pozadina je blago zaobljena, pa telefon odlično leži u ruci, a kada se na to doda i hladan dodir čelika, utisak tokom korišćenja je fenomenalan.

Pored glavne kamere na poleđini telefona je blic, na sredini kućišta je ugraviran logo HTC-a, a pri samom vrhu i dnu pozadine, proteže se srebrnkasta linija koja dizajnu daje lepšu i elegantniju notu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

HTC je rešio da na ovogodišnjem flagship modelu zadrži istu dijagonalu, kao i rezoluciju ekrana. To znači da One M9 ima displej od 5 inča Full HD rezolucije  (1080 x 1920) piksela. Iako manja od QHD rezolucije kod nekih konkurentskih modela (Samsung Galaxy S6, LG G4...), zaista se ne možemo požaliti na njegov kvalitet.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prikazi su oštri i jasni, a boje realne, pa malo veći broj piksela ne bi značajno poboljšao stvari, osim što bi povećao potrošnju baterije. Ekran je napravljen u Super LCD3 tehnologiji, a gustina piksela je 441 ppi (piksela po inču).

On odlično reaguje na svaki dodir, a korisnicima su takođe na raspolaganju neke opcije upravljaja gestovima, kao što je na primer uključivanje ekrana kada se dvaput prstom tapne po njemu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Displej je od grebanja zaštićen najnovijim Corning Gorilla Glass 4 staklom veoma otpornim na grebanje.

Još jedna lepa mogućnost kojom se One M9 može pohvaliti jesu stereo zvučnici kakve nema nijedan drugi telefon. Reč je naravno o BoomSound zvučnicima koji ovog puta dolaze sa mogućnošću reprodukovanje zvuka u Dolby Suround 5.1 tehnologiji. Kristalno jasan i prožimajuć zvuk koji dopirao iz ovog uređaja nas je u svakom smislu ostavio bez reči.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Korisnici One M8 telefona nisu baš najbolje prihvatili kameru sa dva senzora koja je omogućavala refokusiranje već napravljenih fotografija. Najveći problem bila je mala rezolucija glavne kamere, koja je imala samo 4 megapiksela, u tzv. ultrapiksel tehnologiji većih senzora koji prihvataju mnogo više svetlosti od klasične.

Kod One M9 modela, ultrapixel kamera "preselila" se napred, a za glavnu je HTC ubacio kameru visoke rezolucije od 20,7 megapiksela.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U poređenju sa prošlogodišnjim modelom, kamera One M9 telefona je rešila određene nedostatke, ali je i dalje ipak u blagom zaostatku u odnosu na konkurenciju. Prikazi na napravljenim fotografijama su prilično oštri, a boje veoma realne.

Moramo priznati da su fotografije napravljene noću i u uslovima slabijeg osvetljenja bile bolje na prošlogodišnjem modelu zahvaljujući dodatnom senzoru.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Glavna kamera pravi fotografije u rezoluciji od 5376 x 3752 piksela. Autofokus odlično fokusira željeni prikaz na fotografiji, a lično smo se uverili da je proces slikanja veoma brz, pa je gotovo sigurno da nećete propustiti neki bitni momenat. Pored toga, napravljene fotografije je moguće editovati zahvaljujući aplikaciji koja je integrisana u sam operativni sistem.

Kada je reč o prednjoj kameri, na njoj je iskorišćena ultrapiksel tehnologija. Ona pravi veoma dobre selfi fotografije iako ima malu rezoluciju i bez problema može da stane rame uz rame sa kamerom na HTC Desire Eye modelu, koji je prvenstveno namenjen ljubiteljima dobrih selfija.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prednja kamera nema blic, ali su zahvaljujući ultrapiksel tehnologiji fotografije prilično dobre i u uslovima slabijeg osvetljenja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pogledajte fotografije napravljene zadnjom kamerom HTC One M9 telefona:

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Hardver koji pokreće novu "zver" HTC-a je najnovije generacije. Reč je o trenutno najmoćnijem procesoru na tržištu, 64-bitnom Qualcomm Snapdragonu 810. Kada se on ukombinuje sa 3 GB brze RAM memorije i Adreno 430 grafičkim čipom, dobija se smartfon neverovatnih performansi, koji se prilikom benchmark testiranja našao u samom vrhu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

HTC One M9 ima 32 GB prostora za skladištenje podataka, koji se, za razliku od pojedinih konkurentskih modela, može proširiti memorijskom karticom do 128 GB, što znači da prostor za muziku, fotografije, aplikacije i ostale podatke nikada neće nestati.

Na ovu "zver" od telefona instalirali smo sve trenutno popularne aplikacije i igrice (Facebook, Snapchat, Instagram, Minion Rush, WhatsApp...) i ni u jednom trenutku ništa nije zaseckalo ni zakočilo.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

One M9 pokreće najnovija verzija Android Lollipop 5.0.1, u kombinaciji sa HTC-ovim Sense 7 korisničkim interfejsom koji je doneo brojna poboljšanja u odnosu na prošlu verziju. Pre svega, sada već čuveni agregator vesti i informacija sa društvenih mreža, poznatiji kao Blinkfeed, bolji je nego ikada pre.

Do ove aplikacije dolazi se kada sa početnog ekrana korisnik skroluje prstom sa leve na desnu stranu. Na Blinkfeed je moguće povezati sve društvene mreže (Facebook, Twitter, Instagram...), ali je moguće dodati i domaće i strane medije.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Korisnik sam može da odabere koje medije želi da prati, kao i specifične teme za koje je zainteresovan (vesti, kultura, tehnologija...).

Sense 7 doneo je takođe promene u dizajnu određenih ikonica koje sada deluju elegantnije nego pre, a još bitnija stvar novog korisničkog interfejsa HTC-a su teme. Od sada će korisnici sa posebnog marketa moći da preuzimaju teme koje će u potpunosti promeniti boje, izgled i dizajn ikonica, kao i celokupnog operativnog sistema. Postoje teme koje je napravio lično HTC, ali i veliki broj tema koje su napravili sami korisnici. Ukoliko ste vični u dizajniranju, možete se i sami okušati.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Još jedan od noviteta Sense-a 7 je takozvani HTC Sense Home widget. Njega možete postaviti bilo gde na ekranu, a on će na osnovu vaših navika i lokacije sam nuditi najkorišćenije i najpotrebnije aplikacije u tom trenutku. Primera radi, kada se nalazite u kući, Home Sense widget će automatski zahvaljujući lokaciji ponuditi YouTube aplikaciju, ili aplikaciju za gledanje video snimaka, fotografija, Facebook - sve ono što inače koristite kod kuće. Kada se krećete do posla na primer, ova pametna aplikacije ponudiće vam navigaciju, mape, a kada dođete na posao čekaće vas neke od poslovnih aplikacija (mejl, notes, internet pretraživač...).

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Kako to izgleda možete pogledati u video snimku:

HTC One M9 je zahvaljujući Android Lollipop verziji operativnog sistema u potpunosti iskoristio sve prednosti 64-bitnog procesora, pa je telefon bukvalno brz kao munja i nema nikavog zastajkivanja.

Baterija koja napaja HTC One M9 ima 2840 mAh. Zahvaljujući dobroj optimizaciji sistema i štednji baterije kada se telefon ne koristi, bez problema smo izgurali dan i po pre nego što smo ponovo morali da ga dopunimo. Internet konekcija je non-stop bila uključena (što mobilni internet, što Wi-Fi), a osvetljenost ekrana je bilo automatsko.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Zahvaljujući Snapdragon 810 procesoru koji dobro optimizuje poslove koji su manje zahtevni, autonomija baterije na HTC One M9 smartfonu je veoma dobra. Takođe, za dobru autonomiju zadužen je i Full HD ekran koji je i te kako štedljiviji u odnosu na sve popularnije QHD displeje koji se nalaze kod konkurentskih modela.

Kompanija HTC je još jednom dokazala da zna kako da napravi kvalitetan, brz i lep telefon. One M9 je pravi dokaz za to, jer zahvaljujući odličnom hardver, dugotrajnoj bateriji, lepom dizajnu i kvalitetnom kamerom i kućištem, može da se takmiči sa trenutno najpopularnim modelima kao što su Samsung Galaxy S6 i iPhone 6 Plus.

Mana na ovom uređaju gotovo i da nema, osim možda malo slabije kamere u odnosu na konkurenciju, što nikako ne znači da M9 pravi loše fotografije u šta se možete uveriti u priloženim fotografijama.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. Mr.

    15. maj 2015 | 15:55

    Lep kao slika,brz kao munja,fizicki totalno isti kao i prethodna 2 modela...dok ga gledas,ne znas da li je One,One m8,ili m9...

  • Mile

    15. maj 2015 | 15:37

    Isti kao i svaki do sada, koji nekada da promene malo dizajn...

  • M8

    16. maj 2015 | 15:16

    Zadovoljan sam sa HTC One M8. Ima sve što mi je potrebno. Ja zadovoljan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA