I SVETSKE ZVEZDE UČE DA PROGRAMIRAJU: Nije teško, naučite i vi!

Za učenje programiranja nikad nije kasno, a kratki edukativni programi su odličan način da to započnete

  • 3

Zasigurno ste već mnogo puta čuli da je programiranje jedno od zanimanja budućnosti. Potreba za programerima svakodnevno raste, a po statistikama portala Infostud ta pozicija je i kod nas visoko kotirana na listi traženih zanimanja. Osim što je tražen, posao programera je, takođe, i jako dobro plaćen. No, i pored toga, broj programera nije dovoljan kako bi se popunila sva otvorena radna mesta.

Jedan od razloga jeste što ovo zanimanje mnogima deluje kao nešto komplikovano i teško za savladavanje. Sa istim problemom susreću se i u Americi, te su se brojne programerske organizacije udružile sa jasnim ciljem ‒ da upoznaju svet sa činjenicom da postoji veliki nedostatak programera na tržištu, a da je naučiti programiranje mnogo lakše nego što većina ljudi misli.

Jedna od takvih organizacija ‒ CODE, pokrenula je niz zanimljivih programa sa likovima iz Diznijevih animiranih filmova i igrice Angry birds, kako bi programiranje približili najmlađima. Oni se takođe zalažu da se programiranje uvede u škole i kao obavezno osnovno obrazovanje.

Najveće IT zvezde i sportisti promovišu programiranje

Ova organizacija ne bi bila toliko popularna da im se nisu priključila i neka od najznačajnijih imena iz IT sveta, a među njima i Bil Gejts i Mark Zakerberg. U želji da se pozitivan stav prema programiranju proširi i na stariju populaciju, u svoju novu kampanju uključili su i poznate poput  muzičara Will.I.ama i NBA košarkaša Krisa Boša.

Foto: Flickr/ iLikeSpoons Foto: Flickr/ iLikeSpoons

„Programiranje je nešto što se može naučiti”, kaže Boš, zvezda kluba Majami Hit.

Boš objašnjava da je voleo da se igra sa kodovima još otkako je bio dečak i smatra da bi i drugi trebalo da se posvete učenju programskih jezika bez straha i predrasuda. „Većina radnih mesta u budućnosti će biti obezbeđena za one koji budu poznavali programiranje. Programiranje dosta određuje način funkcionisanja savremenog sveta. Zato mi je drago što imam makar osnovna znanja o tome kako nešto tako veliko i važno funkcioniše.” Boš takođe ističe kako programiranje može poboljšati živote miliona ljudi, a da je učenje programiranja jedini način da se zaposlite i zadržite posao u budućnosti. „Što mlađi počnete to je bolje”, navodi Boš.

Drugi, kao što su Bill Gejts i Gejb Njuel, u novoj kampanji opisuju svoje prve programe ili uveravaju ljude da ne treba da znaju više od osnovnih stvari iz matematike kako bi započeli edukaciju. Magazin Njujork Tajms izveštava da će Microsoft finansirati prikazivanje kratke reklame u bioskopima, a Mark Zakerberg će ga promovisati na svojim društvenim mrežama.

Hip hop muzičar Will.I.am navodi: „Muzika je super. Ali sada me mnogo više zanima tehnologija. Osećam se kao da ponovo imam 13 ili 14 godina. U tim godinama sve što sam želeo bila je muzika. Sada kada sam malo stariji, sve što želim je tehnologija. I dalje ću se baviti muzikom, nemojte pogrešno da me shvatite, ali tehnologija je za mene potpuno nova inspiracija.

Uz promovisanje programiranja, ovaj muzičar je kreirao i kameru i.am, a pregovara sa Sajmonom Kauelom o organizovanju novog šoua po uzoru na X-faktor, samo uz maksimalnu podršku tehnologije. „Nadam se da ćemo otkriti novog Marka Zakerberga, a ne samo novu Leonu Luis”, navodi Will. I.Am.

Foto: sxc.hu/CELALTEBER Foto: sxc.hu/CELALTEBER

Po procenama organizacije Code, do 2020. godine broj ponuda za posao u programiranju za milion će premašiti broj onih koji se školuju za ove veštine. S toga je neophodno da se konstantno podiže svest o tome koliko je programiranje važno i perspektivno.

Potreba za edukacijom u oblasti programiranja prepoznata je i kod nas. U Srbiji je pokrenuta prva srednja škola za informacione tehnologije ‒ ITHS, koja omogućava mladima da se već pri upisu srednje škole usmere ka IT tehnologijama. Diploma ove škole omogućava im lako zaposlenje odmah po završetku školovanja, ali i nastavak obrazovanja na svim domaćim i evropskim univerzitetima.

Za učenje programiranja nikad nije kasno, a kratki edukativni programi su odličan način da to započnete. Takvi edukativni programi su dostupni svima, bez obzira na godine, a omogućuju vam da steknete kompletne veštine i znanja i to uz rad na konkretnim projektima.

Jedan od takvih programa dostupan je na ITAcademy u Beogradu, gde se u okviru smera Programiranje mogu savladati veštine na nekom od 8 programa (Microsoft Web development,  PHP i Java development), u zavisnosti od izbora oblasti u kojoj želite da se specijalizirate. Na ovom odseku ćete se pripremiti za rad na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera, od početne analize, planiranja i dizajna, preko kodiranja i testiranja, do instalacije i održavanja softvera na mestu njegovog korišćenja. Sve što vam je nekad zvučalo komplikovano i teško postaće rutina. Više o programu možete saznati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    10. maj 2015 | 15:57

    Bil i mark? Zar oni nisu programerski umovi?

  • Marko

    11. maj 2015 | 03:41

    Savetujem da pocnete sa C programskim jezikom.

  • future

    11. maj 2015 | 12:28

    Molim za savjet!! Planiram da pocnem sa ucenjem programiranja(posto od ove diplome sto imam sad nema hljeba),pa ne znam odakle da pocnem, sa kojim programskim jezicima...U HTML se razumijem vise teoretski,posto sam radio neke sajtove u Word Press-u,naravno bez kodiranja,samo editovanje tu i tamo..Grafickim dizajnom se bavim iz hobija, cak sam i neke android aplikacije dizajnirao (bez kodiranja).. Volio bih da mogu spojiti npr. dizajn i code. Ne volim poslove gdje ne mogu biti kreativan. Molim vas da mi date neke smjernice. Hvala! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA