Ovo su razlozi zbog kojih je karijera u programiranju dobar izbor!

Koliko je posao programera povoljan izbor za vas procenite sami, a ukoliko se opredelite za ovu karijeru biće vam potrebno profesionalno obrazovanje

  • 2

U poslednje vreme se često govori o brojnim prednostima koje karijera programera donosi.

Evo kako stručni dopisnici Forbesa vide ovaj posao.

„Biti programer je kao da svaki dan budete pobednik u novom kvizu.”

Stiv Dauning, iz pozicije inženjera koji radi u SIlikonskoj dolini, kaže: „Biti programer je kao da svaki dan budete pobednik u novom kvizu”. Za njega, raditi kao programer na prvom mestu znači po čitav dan stvarati, odnosno baviti se kreativnim poslom, u okruženju koje je zabavno i neformalno.

Druga prednost koju Dauning ističe jeste činjenica da se kompanije više nego ikada svojski trude da dođu do dobrih programera. Ovo je živa istina kada govorimo o periodu od 2005, a danas je situacija za profesionalce u ovoj oblasti još bolja. Broj radnih mesta za programere je u porastu, kao i njihova tržišna cena, jer na svetu ne postoji dovoljan broj stručnjaka.

Foto: Flickr/ kirainet Foto: Flickr/ kirainet

Najzad, ponovo iz sopstvenog iskustva, Dauning kaže: „Ako ste dobar programer i želite da se obogatite, SIlikonska dolina će vas na kraju i učiniti bogatim”.

Tu su i mane, ali...

Iako programiranje zaista može izgledati kao posao iz snova, Dauning upozorava na nekoliko negativnih aspekata posla. Pa ipak, za svako „ali” – on daje rešenje.

Jedna od prvih primedbi odnosi se na prekovremene radne sate. „Ako niste ljubitelj prekovremenog rada, ne brinite. Iako će neke firme podrazumevati prekovremeno ostajanje na poslu, postoje mnoge velike kompanije koje to retko traže od svojih programera.”

Sledeća primedba je u vezi sa činjenicom da se programeri tokom radnih sati veoma retko pokreću. „Skoro svi poslovi koji ne zahtevaju fizički rad će vas tokom celog dana smestiti pred kompjuter. Ja lično volim da ustanem tokom posla, pa koristim motorizovani sto.”

Foto: Flickr/ iLikeSpoons Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Da li je zarada u programerskoj struci dovoljna?

„Ne znam koje karijerne puteve razmatrate, ali ukoliko ne želite da postanete investicioni bankar, advokat ili doktor, verovatno ćete zarađivati manje nego što biste zarađivali kao programer. Čak nisam siguran ni da investicioni bankari i advokati zarađuju više, dok čak i slabi programeri dobro zarađuju.”

Ipak, na kraju, Dauning upozorava: „Ako ne volite programiranje i ne radite u kompaniji čiji je glavni proizvod softver, mnogo gore navedenog ne važi”.

Koliko je posao programera povoljan izbor za vas, procenite sami. Ako se opredelite za ovu karijeru, biće vam potrebno profesionalno obrazovanje. Više o programima na departmanu za programiranje možete otkriti ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    15. maj 2015 | 11:52

    Da ce od 2015. Toliko ljudi da upise informaticke fakultete da ce ih biti vise i od ekonomista i pravnika zajedno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA