NE SMETE IH PROPUSTITI: Ovo su najnoviji trendovi u veb-dizajnu!

Trendovi ne donose uvek nove stvari, ponavljaju se uz male promene i poboljšanja, ali bez obzira na to, uvek imaju jak uticaj na celu industriju dizajna

  • 0

Svaki dizajn prati smenjivanje raznih moda i tendencija. To važi koliko za odeću, obuću i nameštaj, toliko i za web-dizajn. I kao u bilo kojoj drugoj industriji, vrlo je važno da budete upućeni u nove trendove ako želite da se održite na tržištu. Možete izrađivati najkvalitetnije i najudobnije cipele, ali ako su to modeli koje niko živ ne bi obukao, vaš posao će ubrzo propasti. Isto je i u web-dizajnu.

Ovi alati će olakšati život svakom programeru!

Naravno, kvalitet je važan i ne sme da izostane, no njega mora da prati i atraktivan izgled. Trendovi ne donose uvek nove stvari, ponavljaju se, uz male promene i poboljšanja, ali bez obzira na to, uvek imaju jak uticaj na celu industriju dizajna. Pred vama su neki od najnovijih  trendova, koje bi trebalo da poznajete ako želite da pravite primamljive web-stranice.

1. Sajtovi koji „pričaju priče“

„Parallax“ je u poslednje vreme postao trend koji se najviše primenjuje u web-dizajnu. Dizajneri su zavoleli ovu vrstu sajtova zbog toga što pružaju mnoštvo mogućnosti za kreativna rešenja i lepe prezentacije. Zahvaljujući ovim specifičnostima stvorio se još jedan trend: „storytell“ sajtovi, odnosno sajtovi koji „pričaju priču“.

Naravno, svaki sajt priča neku priču, ali ovde je razlika baš u prikazu te priče. „Parallax“ je odličan za pričanje priča, pošto se zasniva na jednoj stranici, tako da su grafike, tekstovi i animacije dostupni bez dodatnog učitavanja stranice. Ovakvi sajtovi pružaju mogućnost da jednostavnim skrolovanjem jedan sadržaj prelazi preko drugog, što daje osećaj animacije.

Foto: Flickr/ kirainet Foto: Flickr/ kirainet

2. Organizacija „kartica“

Sajtovi koji su organizovani u vidu mnoštva uredno ili haotično postavljenih kartica postaju sve zastupljeniji. Kreativni direktor kompanije UENO Haraldur Torlifson kaže da će u budućnosti dizajn u stilu mnoštva kartica biti veliki hit: „Sadržaj treba da stane na različite vrste i veličine ekrana, a kartice su najlakši način da sajt funkcioniše na raznim platformama. Torlifson dodaje da ovaj trend predstavlja i svojevrstan izazov, budući da kartice mogu izgledati dosadno. S druge strane, ima i uzbudljivih sajtova. „Mogu se videti i neki zabavni i pametni primeri kod velikih kompanija kao što su Gugl i Koka-Kola".

3. „Nevidljiva“ dugmad

Jedan od trendova koji je sve više zastupljen jeste Ghost Button (providno dugme). Ovaj stil prati trend „flat“ dizajna u kome su dugmad 2-D i koriste jednu boju za pozadinu.

Dugmići su dizajnirani tako da budu providni i oivičeni jednom bojom. Tek kada se pređe kursorom preko dugmeta ono postaje vidljivo tako što se popunjava pozadinskom bojom ili se pojavljuju snažnije ispisana slova. Ovakva dugmad su idealna ukoliko ne želite nered, već čiste i pregledne pozadine, a i dalje ispunjavaju svoju funkciju navigacije.

Foto: Flickr/ iLikeSpoons Foto: Flickr/ iLikeSpoons

4. „Responsive“ sajtovi za velike ekrane

Iako postoji mnogo brendova koji prilagođavaju svoje web-stranice za pametne telefone i tablet-uređaje, odgovarajući dizajn bi trebalo da postoji i za uređaje sa većim ekranima.

Kris Lejk iz kompanije Delv dizajn, koji je za sajt Econsultancy.com već dosta pisao o stranicama namenjenim velikim ekranima, ističe:

„Svi već znamo da veliki deo posetilaca web-stranicama pristupa pomoću uređaja sa malim ekranima, ali bi vas iznenadilo koliko ljudi koristi veće ekrane. Nadam se da će taj trend biti prepoznat u 2015. godini, pogotovo kada su u pitanju sajtovi namenjeni onlajn kupovini. Mali ekrani su bitni, ali vrlo je značajno da prilagodite sadržaj i za velike ekrane u kancelarijama i kod kuće.“

5. „Materijalni“ dizajn

Mnogi veruju da će ovaj trend, koji je pokrenuo Google, uskoro postati inspiracija mnogim dizajnerima.  U svom manifestu Google objašnjava:

"Materijalni dizajn je zasnovan na taktilnoj stvarnosti, inspirisan proučavanjem papira i tinte,  tehnološki unapređen i otvoren za maštanje i magiju.“

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovaj dizajn zapravo čini kombinaciju „flat“ dizajna (ravan 2D dizajn) i skeumorfizma (softverske aplikacije koje oponašaju stvarni svet, poput kalendara na mobilnom telefonu koji oponaša stoni kalendar).

Osnivač Base-kita, kompanije koja se uspešno bavi izradom web-sajtova za mala preduzeća, Ričard Hili objašnjava popularnost materijalnog dizajna: „Zamislite snažne grafičke prikaze sa jasnom namerom. Govorimo o jarkim, neočekivanim bojama u kontrastu sa prigušenim pozadinama, velikim tipografijama, o usmerenom smenjivanju svetlih površina i senki, upotrebi ‘responsive’ dizajna na najbolji način. Ali i o pažljivom i smislenom pokretu, pažljivo koreografisanoj animaciji, koja pruža fluidne prelaze i, što je najvažnije, oduševljava korisnike."

Ako ste kreativni i maštoviti, interesuje vas tehnologija ili vas privlači karijera web-dizajnera, više informacija o neophodnom setu znanja za taj put možete dobiti ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA