REVOLUCIJA: Avioni će se SAMI POPRAVLJATI dok LETE!

Na ovoj tehnologiji radili su naučnici sa Bristol univerziteta poslednje tri godine

  • 1

Male pukotine na krilima aviona čest su razlog njihovog prinudnog sletanja, a pored toga što može biti opasno za bezbednost svih ljudi u letelici, ovaj problem avio-kompanije košta na milione dolara.

Međutim, britanski hemičari napravili su rešenje. Reč je o jedinjenju koje može da "izleči" krila aviona na sličan način na koji zaceljuje koža kod ljudi. Ovo hemijsko jedinjenje se takođe može koristiti na ekranima mobilnih telefona kako bi se oni u slučaju lomljenja automatski popravili.

Na ovoj tehnologiji radili su naučnici sa Bristol univerziteta.

Prilikom udara ovo jedinjenje će osloboditi smesu koja će popuniti pukotine. Nakon toga će smesa doći u dodir za katalizatorom koji će ubrzati hemijsku reakciju, što će rezultovati time da se materijal koji je popunio pukotine stvrdne.

Testiranja su pokazala da je popravljeni materijal iste jačine kao što je bio pre štete. Potrebno je od nekoliko sati do jednog dana da se materijal u potpunosti stegne, a reakcije se ubrzava kada je temperatura viša.

Tim sa Bristol univerziteta je na ovoj tehnologiji radio tri godine, a uskoro planira da je izbaci na tržište.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA