IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC: Amerika tuži Epl zbog nameštanja cena e-knjiga

Pored Epla, tužba je podignuta i protiv "Makmilana" i "Pingvina", dok je postupak protiv "Hačet buk grupe", "Harper Kolinsa" i "Sajmon i Šustera" obustavljen jer je sa njima postignut sporazum

  • 0

Američko ministarstvo pravde i nekoliko saveznih država SAD-a podneli su tužbu protiv kompanije Epl i pet velikih izdavača knjiga zbog navodnog tajnog dogovoranja radi podizanja cena elektronskih knjiga, čime su, kako je danas rekao državni tužilac Erik Holder, naneli korisnicima štetu od više desetina miliona dolara.

Vlada je postigla sporazum sa tri izdavačke kuće - "Hačet buk grup", "HarperKolins" i "Sajmon i Šuster", dok će postupak pred federalnim sudom u Njujorku biti nastavljen protiv "Epla" i ostala dva izdavača - "Makmilan" i "Pingvin grup".

Oni su optuženi da su, tajnim dogovaranjem cena, nastojali da eliminišu konkurenciju među prodavcima elektronskih knjiga, čime su povećane cene za potrošače.

Holder je ukazao da ministarstvo pravde "veruje da su kupci za pojedine knjige platili milione dolara više", kao rezultat tog dogovornog utvrđivanja cena, prenela je agencija AP.

Šef odeljenja za borbu protiv monopola u ministarstvu pravde Šeron Pozen je izjavila da su pojedine knjige zbog te šeme bile dva do tri dolara skuplje.

Državni tužilac Konektikata Džordž Džepsen je procenio da su ukupni dodatni troškovi za potrošače iznosili više od 100 miliona dolara.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA