Ovo su najlepše programerke na svetu!

Ne samo da su se žene pokazale kao dobre programerke, one su postale i vizionari na čelu nekih od najvećih IT giganata.

  • 3

Mnogi su mislili da je IT svet rezervisan za jači pol. Ipak, u poslednje vreme se pokazalo da sfera programiranja ne pripada samo muškarcima. Ne samo da su se žene pokazale kao dobre programerke, one su postale i vizionari na čelu nekih od najvećih IT giganata.

Međutim, i dalje postoji stereotipna predstava o programerkama kao o štreberkama sa „teglama” od naočara. Velika zabluda. Ne samo da su pametne, ove žene su i lepe.

Evo, stoga, liste pet najlepših programerki na svetu.

Džejd Rejmond

Prvo mesto liste najlepših zauzima Kanađanka Džejd Rejmond. Karijeru programerke počela je u Sony-ju, a do skoro, verovali ili ne, bila je na čelu kompanije Ubisoft. Osnivač je njihovog studija u Torontu. Ovu lepoticu gejmerska publika odavno zna kao producentkinju danas već čuvene franšize Assassin's Creed. Džejd danas verovatno smišlja svoj sledeći veliki projekat, jer je Ubisoft nakon 10 godina napustila samoinicijativno.

Foto: Profimedia/Panthermedia Foto: Profimedia/Panthermedia

Sara Hajder

Još jedno poznato lice u svetu programiranja. Sara Hajder je mnogo godina provela u Googleu. Android aplikacija čijem je razvoju aktivno doprinela bio je Vine. Trenutno radi kao softverska inženjerka u Twitteru.

Korin Ju

Na listi žena u industriji video-igara Korin verovatno zauzima prvo mesto. Ona je profesionalnu programersku karijeru gradila na projektima kao što su Brothers in arms, Borderlands, Zombie i Unreal Engine 3. Najveći doprinos dala je razvoju popularne igrice Halo 4. Ova lepa programerka je 2009. godine dobila i nacionalnu nagradu za istraživanje u oblasti nuklearne fizike Ministarstva energetike SAD.

Trejsi Čau

Diplomac Stenforda, Trejsi Čau u svojoj biografiji od referenci ima kompanije Google, Facebook i Quora. Sada kao softverska inženjerka radi u Pinterestu.

Foto: morguefile.com Foto: morguefile.com

Amanda Vikstid

Amanda Vikstid važi za najefikasnijeg developera u svetu prenosivih uređaja, kao i za dobrog programera video-igara. Farmville, igrica popularna na Facebooku, samo je jedan od projekata iz njenog rezimea. Osim što radi kao konsultantkinja za nekoliko kompanija, pokrenula je i svoju firmu – Turf.

Čini se da polako ali sigurno žene programeri osvajaju svet. Situacija se i na domaćem terenu menja. Kako saznajemo iz škole specijalizovane za informacione tehnologije ITS, kod njih se upisuje sve više studentkinja.

Ukoliko ste mlada i ambiciozna žena i želite da otpočnete profesionalnu karijeru u domenu informacionih tehnologija, pored energije, biće vam potrebno i znanje. O efikasnim obrazovnim programima iz oblasti programiranja informišite se ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA