POSAO IZ SNOVA: U ovim kompanijama bi svako poželeo da radi!

Niko ne zna da usreći zaposlene više nego sledeći IT giganti

  • 2

Činiti zaposlene srećnima jeste jedno od ključnih polazišta koje omogućuje uspeh bilo koje kompanije. Kvalitet rada zaposlenih utiče na poslovanje, a na kvalitet rada zaposlenih, opet, utiče mnogo faktora – plata, povlastice, radni sati, fleksibilnost politike preduzeća, šansa za napredovanje – samo su neki od njih. Većinu ovih faktora određuje kompanijska kultura.

Niko ne zna da usreći zaposlene više nego sledeći IT giganti.

Google

Ljudi su ono što je Google učinilo kompanijom kakva je danas. Motivacija zaposlenih u Google-u potiče iz uverenja da njihov rad ima direktan i pozitivan uticaj na živote mnogih. Google zauzima prvo mesto liste 50 firmi najboljih za zaposlene portala Glasdor.

Kompanijsko sedište, danas čuveni Guglpleks, nalazi se u mestu Mauntin Vju, u Kaliforniji. U kompleksu možete pronaći bazene, terene za odbojku, oko 18 kafeterija sa bogatim menijem .Cela zgrada je prekrivena solarnim pločama, koje predstavljaju glavni izvor energije.

Foto: Flickr/Carlos Luna Foto: Flickr/Carlos Luna

Kompanija takođe zapošljava lekare, frizere i kuvare.

Svaka pogodnost rada u Google-u sračunata je kako bi se zaposleni učinili srećnim i zadovoljnim.

Facebook

Oficijelni štab Facebooka u Kalforniji zapošljava oko deset hiljada ljudi. Deviza pod kojom oni žive jeste – Nema pravila. U Facebooku zaposleni i njihovi nadređeni dele isti prostor. Zaposleni sami utiču na dizajn zidova.

Hrana, lekarska pomoć, pranje veša, bicikli za prevoz po kampusu i pomoć za mlade roditelje – sve ćete to imati ako nekad budete radili za Fejsbuk.

Ideja iza luksuza jeste da se stres maksimalno odstrani iz svakodnevnog života zaposlenih, tako da se oni mogu koncentrisati na kompaniju. Akcenat se stavlja na uspostavljanje visokokvalitetnog radnog okruženja i upravo to je ono što Facebook čini jednim od najpoželjnijih poslodavaca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pored toga, plata za iskusnijeg profesionalca je oko 135.000 dolara godišnje, a praksa u Fejsbuku takođe se plaća, doduše nešto manje – do sedam hiljada.

Adobe

Sedište ove kompanije nalazi se u kompleksu oblakodera u San Hoseu, u Kaliforniji. Tri kule koje čine ovaj kompleks poznate su po ekološki ustrojenom dizajnu, koji minimalno šteti sredini.

Što se profesionalnog usavršavanja tiče, Adobe je jedan od idealnih poslodavaca. Svake godine moguće je kao zaposleni u ovoj kompaniji dobiti do deset hiljada dolara za obrazovanje.

Za razliku od zaposlenih u većini kompanija, njihovi zaposleni imaju i zimski i letnji odmor, uz dodatne četiri plaćene nedelje nakon pet godina, odnosno pet nedelja nakon 10 godina staža. Poput života u koledžu, zaposleni su članovi klubova u zavisnosti od privatnih interesovanja – fudbal, fotografija, pešačenje…

Foto: AP Foto: AP

Još neke originalne pogodnosti koje ova kompanija nudi zaposlenima jesu: osiguranje za kućne ljubimce, pomoć pri usvajanju deteta, briga o deci i finansijska pomoć.

Apple

Apple se smatra jednim od najzahtevnijih poslodavaca. Njihovi savršeni proizvodi zahtevaju od zaposlenih veliku posvećenost i kvalitet, što može predstavljati pritisak. Ipak, rad za Apple ima više prednosti nego mana. Njihov novi kampus na prostoru većem od 260.000 kvadratnih metara udomljuje više od trinaest hiljada zaposlenih.

Apple zaposlenima nudi fond za troškove školovanja, članstvo u teretani, zdravstveno osiguranje, popust na određene proizvode i usluge i još štošta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zaposleni veoma hvale menadžment i rukovođenje Tima Kuka, CEO Epla drži rejting od 94 posto odobravanja.

LinkedIn

Verovatno najveća mreža profesionalaca svih vrsta na svetu takođe je jedan od novih IT giganata. Većina kompanija ima teretane u svojim prostorijama, ali se ova kompanija može pohvaliti besplatnim časovima tai čija, zumbe, joge i tome sličnih aktivnosti za zaposlene.

Pored toga, svakog meseca zaposleni rade na projektima van opisa posla na zadatu temu.

Svi zaposleni dobijaju pet hiljada dolara godišnje za profesionalni razvoj, uz mogućnost da pokrenu startap projekte. Od kompanije je takođe moguće dobiti do deset hiljada dolara granta za pomoć zajednici ili za pokretanje humanističkih inicijativa.

Jasno je da je IT sektor dobro mesto za započinjanje karijere zbog unosne zarade. Ali očigledno je da je novac samo jedna, a sudeći po podacima iz ovog teksta, možda ne i najveća prednost IT poslova. Ipak, da biste radili u nekoj od firmi iz naše velike petorke, morate pokazati talenat, izuzetnost i veliko znanje.

Ukoliko želite da se obrazujete za karijeru koja vas može odvesti u Apple, Facebook ili Google, potražite obrazovne programe iz domena informacionih tehnologija ili razmotrite studiranje na specijalizovanoj IT školi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TutaBugarin

    14. jul 2015 | 11:14

    FACEBOOK I GOOGLE SU NAJBOLJE MESTO ZA POSLOVANJE,ALI JA RADIM NA TWITERU

  • Zarko

    13. jul 2015 | 17:48

    Od navedenih bih radio samo za Apple i Adobe jer su jedini ozbiljni. Nije mi jasno zasto je Linkedin na listi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA