BAVITE SE ADMINISTRACIJOM MREŽA? Ove BESPLATNE alate morate da koristite!

Predstavljamo neke od softverskih alata koji vam umnogome mogu olakšati posao u administriranju mreža, a dostupni su i besplatno

  • 0

Sve je više kompanija raznih profila koje se odlučuju za primenu računarske mreže u svom poslovanju, pa se stoga javlja i potreba za osobama koje će se baviti održavanjem i upravljanjem takvim sistemima. Ovo je ujedno i jedno od najbolje plaćenih zanimanja današnjice.

Izbor i nabavka računarske i mrežne opreme, projektovanje mrežne infrastrukture, konfigurisanje i održavanje mreže, kao i hardverska, softverska i korisnička podrška samo su neki od poslova koji se danas postavljaju pred administratore IT infrastrukture.

Predstavljamo neke od softverskih alata koji vam umnogome mogu olakšati posao u administriranju mreža, a dostupni su i besplatno. Oni mogu pomoći u implementaciji, održavanju, rešavanju problema i unapređivanju mrežne strukture u Microfosft Windows Server okruženju, ali i u raznim drugim zadacima u održavanju mreže. Iako su se mnogi od njih pojavili pre više godina, administratori mreža ih i dalje i te kako koriste.

Best Practises Analyzer

Foto: Flickr/ iLikeSpoons Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Ovo je jedan od korisnih alata koje Microsoft nudi u okviru Windows Servera, počevši od Windows Server 2008 R2. Dostupan je na svakoj početnoj stranici u konzoli Server Managera.

Ovaj alat skenira i analizira osnovne postavke servera i nudi uvid u njihovu usklađenost u poređenju sa najboljim standardima iz prakse. Best Practises Analyzer vam pomaže da identifikujete potencijalne probleme koji mogu da utiču na sigurnost i efikasnost. Skenira razna pravila, uključujući i ona koja se odnose na sigurnost, performanse i konfiguracije. Statusi prikazani u rezultatima se rangiraju kao dopustivi, nedopustivi i upozoravajući, pa na osnovu njih možete otkriti i uzrok pojedinih problema na mreži.

Virtual Router

Virtuelni ruter je još jedan vrlo koristan alat, koji pretvara bilo koji sistem Windows 7 ili Windows Server 2008 R2 u Wi-Fi pristupne tačke. Koristeći virtuelni ruter korisnici mogu bežično deliti bilo koju internet konekciju (Wi-Fi, LAN, kablovsku, dajal-ap, mobilni internet i tako dalje…) sa bilo kojim Wi-Fi uređajem. Laptop, smart telefon, ajped, bežični štampač, sve se može povezati sa virtuelnim ruterom, kao sa bilo kojom drugom pristupnom tačkom. Veza je potpuno sigurna, jer se koristi  WPA2, najbezbednija bežična enkripcija.

Exchange Server Deployment Assistant

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Exchange nudi razne alate koji mogu pomoći administratorima u testiranju i primeni mreža, kao i u upravljanju njima. Jedan od njih je i Exchange Server Deployment Assistant, onlajn alat koji vam postavlja pitanja vezana za implementaciju, a zatim stvara prilagođeni popis koji možete da koristite za vreme instaliranja i nadogradnje Exchangea.

Server Deployment Assistant postavlja pitanja o vašoj trenutnoj konfiguraciji, implementaciji koju želite (on-premise, cloud, ili hybrid), kao i o željenim dodacima i funkcijama. Na kraju provere dobijate spisak, koji se odmah čuva, tako da možete da mu se vratite kasnije i proveravate ga, a takođe ga možete i štampati.

Exchange 2010 RBAC Manager

Još jedan odličan Exchange alat za administratore koji rade na kontroli pristupa i razmene. RBAC Manager (Role-based access control) omogućava delegiranje zasnovano na poslu koji korisnik obavlja. Krajnji korisnik može da izvede neke operacije bez dobijanja punih administratorskih prava – npr. šef kadrovske službe može da vrši korekciju podataka o zaposlenom. Počevši sa Exchange 2010, u ovaj sistem je uveden i Exchange Control Panel (ECP). ECP omogućava korisnicima da upravljaju distribucionim listama, prate poruke i da izmene sopstvene podatke.

Wireshark

Rešavanje mrežnih problema zahteva dobru obuku i godine praktičnog iskustva. Srećom, poteškoće u radu mreža moguće je detektovati analizirajući promet, a jedan od najboljih alata  specijalizovan upravo za ispitivanje mrežnoga prometa  jeste Wireshark. U suštini, reč je o tipičnom analizatoru mrežnih paketa. Na odabranom mrežnom adapteru ovaj program će presresti i uhvatiti mrežne pakete, a zatim vam prikazati vrlo detaljne informacije o njima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Wireshark je namenjen prevashodno mrežnim administratorima čiji je posao da detektuju probleme u mrežama ili proučavaju moguće sigurnosne probleme, ali ga često koriste i softverski inženjeri za rešavanje problema sa aplikacijama. No, ovaj program mogu koristiti i svi oni koji jednostavno žele da nauče više o  mrežnom protokolu.

Alat kao što je Wireshark pojednostavljuje analizu saobraćaja, zahvaljujući mnogim, moćnim funkcijama. Samo jedan pogled na ovaj besplatni softver za analizu mrežnih protokola sa funkcijama u boji i videćete njegovu superiornu upotrebljivost, koja čini Wireshark vrednim alatom.

NMAP

Originalni Unix-only alat, NMAP za Windows, bio je važan sigurnosni resurs više od 10 godina. Dizajniran je za brzo skeniranje velikih mreža, ali radi podjednako dobro i kad je u pitanju samo jedan host. NMAP koristi sirove (raw) IP pakete na nov i originalan način da bi ustanovio koji hostovi su dostupni na mreži, koji servisi (naziv aplikacije i verzija) su pokrenuti na tim hostovima, o kojim operativnim sistemima (i verzijama) je reč, koji tipovi filtera paketa se koriste, te mnogo drugih karakteristika. Iako se NMAP najčešće koristi kao sigurnosni skener, mnogi sistemski i mrežni administratori pronašli su u njemu koristan alat za rutinske zadatke poput sastavljanja popisa mrežnog inventara, upravljanje rasporedom i nadogradnju servisa, a takođe prati ispravnost servisa. Podržava Windows 7, Windows Server 2008 i 2003, Windows Vista i Windows XP SP1 i kasnije verzije.

Ako želite da se upoznate sa operativnim sistemimia Windows i Linux i da steknete znanja neophodna za instalaciju, konfiguraciju i održavanje operativnih sistema Windows i Linux, više o tome možete saznati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA