Ako uradite ove 3 stvari na poslu, šef će vam POVEĆATI PLATU!

Istraživanja i testovi pokazuju da je onima koji povišicu najviše zaslužuju najteže da pohvale sami sebe. Zato odlučuju da čekaju trenutak kada će neko drugi to primetiti. Što je možda narednog meseca ili nikad

  • 0

Traženje povišice može da bude zastrašujuće. Ako ste kao i većina ljudi, plašite se da to što tražite višu platu može da znači i da ste spremni da napustite kompaniju ukoliko bolju ponudu dobijete na drugom mestu. Ili da će vas ubediti da treba da sačekate još malo jer nije pravo vreme. Ili da ste sebični jer želite da budete nagrađeni za svoj predani rad iako treba nagraditi čitav tim. I šta onda?

Psiholozi kažu da se traženje povišice poistovećuje sa kupovinom automobila: kako god se završilo, imate osećaj da ste prevareni. Istraživanja i testovi pokazuju da je onima koji povišicu najviše zaslužuju najteže da pohvale sami sebe. Zato odlučuju da čekaju trenutak kada će neko drugi to primetiti. Što je možda narednog meseca… ili nikad.

Sa druge strane, samopohvala je vrlo važna. Na kraju krajeva, dobijanje veće plate zavisi od tri jednostavna koraka: vredite (kompaniji) više, pokažite svoju vrednost, tražite povišicu.

Što jasnije bude da je svaka od ovih premisa potpuno istinita, veće su šanse i da ćete treću – ključnu – i ostvariti. Jednostavno, zar ne? Krenimo redom.

Vredite više

Ako do sada niste ispunjavali sve zadatke koje vaš posao podrazumeva, počnite odmah. Takođe, preuzmite više odgovornosti kad god vam se ukaže prilika. Radite, učite, ulažite u sebe. Usavršite se u oblasti kojom se bavite, čak i ako to nije vaša izvorna struka. Završite odgovarajući obrazovni program od kuće. Učinite sve što je u vašoj moći da postanete ključni čovek za svoju poziciju.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Koliko ste potrebni svojoj kompaniji ogleda se u tri stvari: načinu na koji rešavate probleme, vašem uticaju na povećanje profita i u stvaranju i negovanju novih kontakata. Pobrinite se da sve što radite odgovara na makar jedan od ovih zahteva.

Pokažite svoju vrednost

Davanje povišice, posebno ako je velika, jeste važna poslovna odluka; tako se i odnosite prema njoj. Planirajte svoju povišicu i tome posvetite bar šest meseci. Ako vam je jednostavnije, zapisujte šta treba da ostvarite i da li ste (i kako) u tome uspeli. Najveća greška je tražiti više novca bez prethodnog plana. Nećete imati dve prilike za razgovor o novcu, pa na vreme brinite o svakom detalju.

Navedite sve situacije kada ste kompaniji uštedeli novac ili ostvarili profit, doveli novog klijenta ili proširili postojeće poslovanje – sve zbog čega je vaše zalaganje bilo dobro za sve zaposlene. Rukovodioci će poštovati vaše pozivanje na fer odnos i višu pravdu, ali to ne znači i da će vam izaći u susret. Činjenice, sa druge strane, nije moguće lako zanemariti.

Tražite povišicu

Najbolji trenutak je u vreme evaluacije vašeg prethodnog rada. Ako kompanija nema takvu praksu, zakažite sastanak sa svojim nadređenima i razgovarajte o svom učinku. Počnite pregledom svega što ste uradili u prethodnom periodu, pa onda poentirajte zahtevom za povećanje vaših primanja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Razlog je vrlo jednostavan: iznosite sve što ste zaista učinili, a nadređeni to mogu samo da potvrđuju. Zadatak vam je da nastavite „potvrdni” niz i da kažu „Da” i na vaše povećanje plate.

Drugi način je da se prvo obratite svom direktno nadređenom i pomenete da želite povišicu. Zatražite savet kako da najbolje izložite svoj slučaj koji tada ukratko predstavite. Ako se ubedljivo „prodate”, velika je mogućnost da će vaš nadređeni iskoristiti priliku da sam razgovara sa onima koji donose finansijske odluke, jer vaš uspeh govori i o vašim šefovima.

Kakav god način za razgovor o novcu da izaberete, uzdržite se od bilo kakvih ucena (ni u naznakama), čak i kada zaista imate i drugu ponudu. Potrudite se da sebe predstavite u najboljem svetlu, a da rukovodioci sami razmišljaju o posledicama ukoliko odlučite da napustite kompaniju. Uz to, ucena je neprofesionalna – ako morate da pretite, vaš uspeh ne govori dovoljno.

Ne zaboravite: odobravanje povišice mora nešto da donese i vašem poslodavcu. Ako umete poslodavca da ubedite da treba povišicu da vam odobri baš tada, to znači da umete da ubedite i poslovnog partnera da prihvati vašu strategiju ili proizvod. A to je za kompaniju najvrednije.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA