BROJEVI ĆE VAS ZAPANJITI: Pogledajte koliko ljudi koristi internet, Facebook, kao i koliko ima pretraga na Google-u

Očekivano, najveći procenat stanovništva koje koristi internet dolazi iz Severne Amerike, gde ima neverovatnih 88 odsto korisnika. Ne zaostaje mnogo ni zapadna Evropa sa 81 odsto, a na trećem mestu je nešto slabija Okeanija sa 69 procenata

  • 0

Internet je prešao dug put od skromnih početaka krajem šezdesetih godina 20. veka. Tada su njegovi prvi oblici bili zatvorene mreže, pre svega ministarstava SAD, a potom i one univerzitetske. Niko nije mogao ni da pretpostavi koliko će ovaj fenomen daleko otići.

Danas, kada svetska populacija ima sedam milijardi ljudi, korisnika interneta je skoro polovina svih na planeti. Čak više od tri milijarde aktivnih korisnika nađeno je u januaru 2015. Od toga preko dve milijarde njih ima aktivne profile na društvenim mrežama.

Pored toga, broj korisnika interneta sa prenosivih uređaja je neverovatnih 3,649 milijardi. Više od 1,6 milijardi na mobilnim telefonima i tabletima koristi društvene mreže.

Ko najviše koristi internet?

Očekivano, najveći procenat stanovništva koje koristi internet dolazi iz Severne Amerike, gde ima neverovatnih 88 odsto korisnika. Ne zaostaje mnogo ni zapadna Evropa sa 81 odsto, a na trećem mestu je nešto slabija Okeanija sa 69 procenata.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Slede istočna Evropa (58 odsto), Južna Amerika(56 odsto), istočna Azija (51 odsto) i centralna Amerika (43 odsto). Najmanji procenat korisnika interneta ima Afrika (26 odsto).

U ovom trenutku globalna pokrivenost internetom iznosi 42%.

Društvene mreže u 2015.

Što se društvenih mreža tiče, ponovo očekivano, apsolutno dominira Facebook. Njegova baza ima više od milijardu korisnika, skoro milijardu i po, dakle više od četvrtine svetske populacije.

Foto: e-stock.us/Miloš Rafailović Foto: e-stock.us/Miloš Rafailović

Broj veb sajtova je, prema podacima stranice Internet Live Stats, dosegao skoro milijardu. Google pretraga ima više od četiri milijarde, a  pojavi se više od tri miliona novih tekstova na blogovima. Na kraju dana kada ovaj tekst nastaje pregledano je više od osam milijardi video-klipova.

Sad za trenutak zastanite i zamislite koliko ovaj potencijal nudi mogućnosti. Koliko je trenutno otvorenih radnih mesta koja imaju veze sa internetom, a koliko će ih se tek otvoriti. Za koje sve profesionalne profile posao leži na internetu? Samo tržište poslova u oblasti informacionih tehnologija, kako prenosi magazin „Computer World“, do 2020. godine uvećaće se za 22 odsto.

Zato bi trebalo da naučite da radite poslove vezane za internet. Priznaćete da ima više od milion razloga za to.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA