VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Igranje video-igrica više nije samo zabava!

- Industrija video-igara se neprekidno razvija, pa je jedna od oblasti koje su najmanje pogođene ekonomskom krizom. Pojavljuju se i zanimljivi novi trendovi. Jedan od njih je profesionalno igranje nekih igrica i organizovanje javnih nadmetanja i turnira u sportskim dvoranama i pred brojnom publikom - napisao je Veselin Jevrosimović

  • 2

Veselin Jevrosimović je u svojoj ovonedeljnoj kolumni u "Informeru" pisao o video-igricama, odnosno ljudima koji se profesionalno bave ovom aktivnošću. U nastavku pročitajte šta vlasnik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Reč "lozinka" će otići u zaborav brže nego što očekujemo!

"Kao i sve u životu, tako i video-igrice imaju svoje dobre i loše strane. Dobrim, svakako pripada mogućnost „lude“ zabave, razvoj određenih intelektualnih i senzornih sposobnosti, a u slučaju nekih igrica tu je i edukativna komponenta. Negativnosti dolaze do izražaja kada se preteruje, odnosno kada igrači sate i sate provode ispred ekrana, zanemarujući svoje obaveze, gubeći zdravlje i zapuštajući socijalne veštine. Sve se više govori i piše o lošem uticaju koji igrice mogu imati na najmlađe, premda statistike pokazuju da pasionirani igrači dolaze iz svih starosnih grupa i da je sve više odraslih koji se aktivno igraju.

Foto: Promo Foto: Promo

U svakom slučaju, industrija video-igara se neprekidno razvija, pa je jedna od oblasti koje su najmanje pogođene ekonomskom krizom. Pojavljuju se i zanimljivi novi trendovi. Jedan od njih je profesionalno igranje nekih igrica i organizovanje javnih nadmetanja i turnira u sportskim dvoranama i pred brojnom publikom. Ovakva takmičenja nazivaju se „e-sport“ a nemali je broj igrača koji prelaze u profesionalce i u životu se bave isključivo igranjem video igrica. Gde je publika, tu su i komentatori. Zaljubljenici u igrice koji nisu dovoljno dobri za učešće u takmičenjima tako su malo po malo počeli dobrovoljno da komentarišu takmičenja i publici daju sve neophodne informacije, baš kao na klasičnim sportskim događajima. U poslednje vreme neki od najuspešnijih komentatora takođe prelaze u profesionalce, odnosno bivaju plaćeni za svoj posao i prepoznati u svetu e-sporta.

Premda će mnogima ova priča izgledati kao ostvarenje sna, treba razumeti da profesionalno bavljenje bilo kojom aktivnošću, pa bilo to igranje ili komentarisanje vide igara, zahteva ozbiljnu predanost, vredan rad i mnogo odricanja. Po tome se ova nova zanimanja ne razlikuju od svih ostalih. To što možda izgleda kao da se oni samo dobro zabavljaju nije ništa novo – uživa svako ko voli svoj posao i radi ga svim srcem, o kom god zanimanju da se radi."

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stiffmeister

    12. septembar 2015 | 09:36

    Pa nije samo zabava. Zato sam pro u lolu :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA