U Podgorici svečano otvorena Fabrika znanja kompanije Comtrade! (FOTO)

Pogone Fabrike znanja svečano je "pokrenuo" potpredsednik Vlade Crne Gore i Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr. Vujica Lazović

  • 1

Danas je na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici otvorena peta po redu Fabrika znanja kompanije Comtrade, koja za cilj ima da inspiriše nove generacije i na kojoj će osnovci i srednjoškolci imati prilike da se detaljnije upoznaju sa svetom informacionih tehnologija. Ovaj edukativni događaj Comtrade-a održava se u okviru manifestacije Otvoreni dani nauke.

FABRIKA ZNANJA: Edukativni IT program kompanije Comtrade i ove godine u Podgorici!

Pogone Fabrike znanja, koja će trajati 22. i 23. septembra, svečano je "pokrenuo" potpredsednik Vlade Crne Gore i Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr. Vujica Lazović. Otvaranju su prisustvovali još i Ministarka nauke, prof. dr. Sanja Vlahović, Potpredsednik Vlade Crne Gore, predsednik grupacije Comtrade, Veselin Jevrosimović i Rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr. Veselin Vukotić.

- Draga deco, poštovani učenici, studenti, uvažene kolege, veliko mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da vas pozdravim i otvorim jedan od najvećih edukativnih događaja u regionu, Fabriku znanja. Zahvaljujem kompaniji Comtrade što je prepoznala značaj petog jubilarnog festivala Otvoreni dani nauke u okviru kojih se održava i sama Fabrika znanja. Radujem se što ćete ove godine imati priliku da se bliže upoznate sa naukom o svetlosti - fotonikom. Svetlost i fotonika su na putu da postanu ključne tehnologije budućnosti, a ova nauka će u 21. veku značiti ono što je u 20. veku značila elektronika - izjavio je potpredsednik Vlade Crne Gore i Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr. Vujica Lazović, dodajući da je inovacija nešto što se dešava i što traži velike izazove i podstiče mlade generacije, kao i da današnja generacija ima posebnu prednost jer odrasta zajedno sa tehnologijom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U Međunarodnoj godini svetlosti, Fabrika znanja nudi mnoštvo zanimljivih i edukativnih sadržaja o prirodi i tajnama svetlosti, vodeći učesnike kroz istorijat fotonike i njenu primenu u savremenim tehnologijama, sve do holograma i kvantnih kompjutera. Od poster-prezentacija do praktičnih radionica i zanimljivih uvida u prirodu boja, svetlosnih fenomena, principa „nevidljivosti“ i magije optičkih iluzija, Fabrika znanja će tokom dva dana otkrivati misterije svetlosti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na svečanom otvaranju i u ime domaćina manifestacije Univerziteta Donja Gorica prisutnima se obratio rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr. Veselin Vukotić.

- Želim da u ova dva dana još više probudite svoju želju za sticanjem novih znanja. Već uigrani tandem UDG i kompanije Comtrade, uz podršku agilnih Ministarstva nauke, Ministarstva prosvete i Ministarstva za informaciono društvo vam to mogu pružiti na nivou koji je među najvećim, ne samo u regionu. Zaista, treba da smo ponosni na ovako organizovanu edukativnu IT manifestaciju i mogućnosti koje ona pruža... Ideja Fabrike znanja je puno doprinela da Univerzitet Donja Gorica postane Univerzitet nauke i znanja, Univerzitet talentovanih i ambicioznih mladih ljudi, Univerzitet mladih sa vizijom! Kada verujete u neku ideju i kada imate viziju, a bogami i hrabrost, kako da je ostvarite - nema u životu prepreka koje vas mogu zaustaviti - istakao je prof. dr. Veselin Vukotić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je pokrenuo inicijativu da se potez od Svetog Petra Cetinjskog- koji nas otvorenom knjigom i uzdignutim kažiprstom upozorava: "Bez nauke i znanja nema napretka“-, pa pored UDG pa sve do Oboda u Rijeci Crnojevića na putu do Cetinja zove "Bulevar znanja Podgorica- Cetinje preko Rijeke Crnojevića".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tokom otvaranju se svim prisutnima obratio i Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade.

- Fabrika znanja edukativna IT manifestacija naše kompanije, pokrenuta je sa željom da obrazovanje ne bude problem već postane šansa. Proslavljajući mini jubilej – petu godinu u Podgorici – Fabrika znanja će se vam se pokazati u punom sjaju, posebno zbog toga što se pridružila obeležavanju Međunarodne godine svetlosti. Kompanija Comtrade i sama sledi inovativne puteve razvoja i razmišljanja. Najbolji primer za ovo je brend Tesla, koji smo kreirali u partnerstvu sa kompanijom Intel i koji je posle samo dve godine postao lider na tržištu. Bilo da su u pitanju tablet, telefon ili televizor, sebi smo postavili cilj da ovi uređaji rade baš kao što izgledaju – besprekorno - istakao je Veselin.

On je poručio mladima da uvek gledaju dalje i misle izvan ustaljenih okvira. “Edukacija je najvažniji uslov za brži razvoj celog regiona – vi ste njegov najvredniji resurs. Upravo zbog toga, a u duhu Međunarodne godine svetlosti, na kraju želim da vam poručim: Otvorite oči i umove. Jer, i znanje vam donosi svetlost - izjavio je Veselin Jevrosimović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ove godine očekuje se da će Fabriku znanja posetiti više od 2.000 đaka iz Berana, Bijelog Polja, Šavnika, Žabljaka, Budve, Cetinja, Podgorice, Danilovgrada, Bara, Pljevlja, Nikšića, Kotora... Od samih početaka Fabrike znanja do danas, blizu oko 17.000 mladih imalo je priliku da se upozna s najnovijim dostignućima iz sveta informacionih tehnologija.

U tome će im i ove godine pomagati predavači sa zapaženim karijerama u raznim naučnim i IT oblastima, prenoseći im svoja znanja kroz živopisne primere i praktične demonstracije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Draga deco, vi ste najvažniji posetioci festivala Otvoreni dani nauke. Ovde ćete naučiti šta su inovacije i kako da svoje otvorene misli pretočite u nešto što vam sutra može doneti konkretnu budućnost i zanimanje. Inovacije su temelj razvoja savremenog društva, a vi ste njegova budućnost, vi ste oni kroz čiju ćemo svest i ideje živeti dane koji dolaze. Sve što danas koristimo kao tehnološka i naučna dostignuća, nije ništa drugo do ideje nekih hrabrih i inovativnih ljudi iz prošlosti, koji su bili dovoljno hrabri da njih pretoče u stvarnost. Zato, kroz Fabriku znanja koja već petu godinu govori o tome da takav koncept želimo da primenimo u našoj zemlji i regionu, naučićete kako da svoje ideje pretvorite u snove - istakla je ministarka nauke, prof. dr. Sanja Vlahović

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Fabrika Znanja pokrenuta je 2009. godine u Beogradu na inicijativu Comtrade grupacije, a u Podgorici se održava peti put, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, kao i uz podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Više o Fabrici znanja možete pogledati na zvaničnoj web stranici www.fabrikaznanja.com.

Pogledajte galeriju fotografija sa otvaranja:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. septembar 2015 | 15:51

    Их, очас посла: цела ЦГ може да се запосли. Само да не буде рано...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA