KONTROVERZA: Besplatne aplikacije "ubijaju" baterije u smartfonima?

Energetska potrošnja aplikacija koje se ne plaćaju na Gugl Pleju i Ep storu navodno je 75 odsto usmerena na reklame, čime se ubija život baterije. Ovakva istraživanja treba uzeti u obzir, premda uvek treba imati na umu da se možda radi o plaćenim istraživanjima velikih igrača koja danas nisu retka

  • 2

Reklame na besplatnim aplikacijama "ubijaju" baterije u smartfonima, tako da one gube autonomiju, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja.

Istraživanje koje su sprovela tri američka naučnika pokazalo je da je energetska potrošnja besplatnih aplikacija gotovo potpuno (75 odsto) usmerena na reklame, preneli su francuski elektronski mediji.

Radi se o pretragama preko smartfona vezanim na lične podatke (na primer lokalizacija - GPS), njihovom prebacivanju na reklamne servere i preuzimanje reklama preko 3G veze.

Informatički istraživači Abhinav Patak, J. Čarli Hju i Ming Džang s univerziteta "Perdju" u Indijani, na osnovu rezultata istraživanja su razvili program "AppProf", za veoma preciznu kontrolu energije koju troše aplikacije u određenom "smartfonu".

Oni su, uz pomoć tog programa, u istraživanju uspeli da izmere energetsku potrošnju 21 najpopularnije aplikacije.

(Izvor: Tanjug / Foto: AndroidCentral)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    25. april 2012 | 01:12

    Tacno je da ih puno ima push add ali lako je resivo. Ugasis net kad recimo igras igricu koja vuce reklame i/ili posle koriscenja aplikacije koja vuce reklame odes u app manager i force stop. Smara ali sta ces...

  • cika Vukmir

    23. april 2012 | 11:21

    Pa koje su to app???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA