RAČUNARSKO OTKRIĆE VEKA: Da li smo ušli u eru kvantnih kompjutera?

Do pre samo par godina, kvantni kompjuteri su bili samo teorijska mogućnost, ali nedavna istraživanja pokazala su da su oni realna mogućnost

  • 0

Naučnici tvrde da su napravili veliki korak ka stvaranju kvantnih kompjutera, koji su sposobni da obavljaju najsloženije operacije u deliću vreme za koje to obavljaju najbrži postojeći računari, piše Daily Mail.

Ovaj procesor funkcioniše kao LJUDSKI MOZAK, a ono što on ima u sebi će vas ZAPREPASTITI!

Stručnjaci sa Univerziteta Novi južni Vels u Australiji napravili su, naime, logičko kolo, osnovnu gradivnu jedinicu digitalnog sklopa, koristeći čudna svojstva subatomskih čestica u silicijumu. Ovo bi, tvrde oni, na kraju moglo dovesti do razvoja novog tipa kvantnih mikročipova koji bi mogli doneti revoluciju u digitalni svet.

Kvatni kompjuteri, inače, koriste svojstvo subatomskih čestica da mogu da postoje u više od jednog stanja istovremeno. Na primer, foton može postojati i kao talas i kao čestica.

Kad je reč o tradicionalnim kompjuterima koji su danas u upotrebi, podaci se prikazuju u jednom od dva stanja, poznatim kao binarni bitovi, u kojima su ili 1 ili 0.

Kvantni bit, ili kubit (qubit), kako ga zovu, može da postoji u oba ova stanja istovremeno, što znači da se mnogi proračuni mogu izvršavati paralelno. Na primer, dva kubita mogu enkodirati četiri različite vrednosti, dok sistem sa tri kubita enkodira osam različitih vrednosti. Ovo bi omogućilo stvaranje novih vrsta kompjutera, koji bi daleko nadilazili mogućnosti savremenih superkompjutera.

Profesor Endrju Dzurak, direktor Australijskog nacionalnog proizvodnog postrojenja na Univerzitetu Novog južnog Velsa, kaže: "Demonstrirali smo dvokubitno logičko kolo, centralnu gradivnu ćeliju kvantnog kompjutera, i to smo uradili, što je bitno, u silicijumu". Dzurak kaže da veruje da će, pošto su koristili istu tehnologiju koja se koristi u izradi postojećih kompjuterskih čipova, biti mnogo lakše proizvoditi ovaj procesor nego druge, koji se baziraju na, kako ih je nazvao, "egzotičnim" tehnološkim rešenjima.

Foto: Timo Arnall Foto: Timo Arnall

- Ovo čini stvaranje kvantnog kompjutera izvodljivijim, pošto se zasniva na istoj tehnologiji koju koristi postojeća kompjuterska industrija -rekao je Dzurak.

Do pre samo par godina, kvantni kompjuteri su bili samo teorijska mogućnost, ali nedavna istraživanja pokazala su da su oni realna mogućnost. Tako i Google  i NASA razvijaju kvantne kompjutere kao deo svog programa za razvoj veštačke inteligencije. Ipak, njihovo čedo "DWave" kvantni kompjuter mora da se drži na temperaturi bliskoj apsolutnoj nuli.

Nasuprot ovome, rad profesora Dzuraka i njegovih kolega bavi se izgradnjom kvantnih kompjutera na "normalnim" temperaturama, budući da se koriste konvencionalni materijali kao što je silicijum. Njihov rad je prvi u kojem su dva kubita bila u stanju da "komuniciraju" jedan sa drugim u logičkom kolu.

Na tradicionalnim mikročipovima, bitovi su obično skladišteni na paru silicijumskih tranzistora, od kojih je jedan upaljen, a drugi ugašen.

Foto: Google Foto: Google

U kvantnom kompjuteru, podaci su enkodirani u "spinu", ili magnetskoj orijentaciji pojedinačnih elektrona. Ne samo da oni mogu biti u jednom ili dva "gore" ili "dole" stanja "spina", nego mogu biti i u superpoziciji i jednog i drugog "gore" i "dole".

Ključni korak koji su napravili australijski naučnici bio je da prekonfigurišu tradicionalne tranzistore tao da mogu da rade sa kubitima, umesto sa bitovima.

Vođa tima, dr Meno Veldhorst, sa Univerziteta Novog južnog Velsa, kaže: "Silikonski čip u vašem smartfonu ili tabletu već ima oko milijardu tranzistora, a svaki tranzistor ima manje od 100 milijarditih delova metra. Pretvorili smo ove silikonske tranzistore u kvante bitove tako što smo učinili da svaki od njih bude povezan sa samo jednim elektronom. Mi onda skladištimo binarni kod 0 ili 1 u "spin" elektrona, koji je povezan sa majušnim magnetnim poljem elektrona".

Tim sada radi na razvoju funkcionalnog čipa kvantnog kompjutera, koji bi mogao da obavlja funkcije sa milionima kubita. Praktični kvantni čip mogao bi da odigra veliku ulogu u poljima gde se klasični kompjuteri susreću sa nepremostivim preprekama. U ove spadaju vremenska prognoza, predviđanje kretanja na tržištu akcija, razvoj lekova, enkripcija i razbijanje šifara i istraživanje fundamentalne prirode svemira.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk / Foto - Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA