PROMENIĆE ČOVEČANSTVO: Ove baterije su 10 puta moćnije i 5 puta jeftinije od onih koje sada koristimo

Novu vrstu baterija kreirali su naučnici sa Univerziteta u Kembridžu

  • 0

Kratko trajanje baterije pri jednom punjenju bi uskoro moglo da postane stvar prošlosti, jer su naučnici sa Univerziteta u Kembridžu napravili "lithium-oxygen" baterije koje imaju 10 puta veći kapacitet od trenutno aktuelnih litijum-jonskih.

ŠOKIRAĆETE se kada pročitate ISTINU o baterijama koje se nalaze u vašim telefonima!

"Lithium-oxygen" baterije poznate su i kao "lithium-air".

Pored toga što imaju sposobnost da čuvaju veću količinu energije, nova vrsta baterija je i 90 odsto efikasnija i može da se puni više od 2.000 puta.

Međutim, ono što će se mnogima dopasti je to što su "lithium-air" baterije pet puta jeftinije i lakše od litijum-jonskih.

Nova vrsta baterija će naročito dobro doći električnim automobilima koji bi jednim punjenjem pomoću njih mogli da pređu udaljenost veću od 640 kilometara. One bi takođe mogle da nađu svoju svrhu i na mobilnim telefonima koji bi mogli da imaju baterije 10 puta tanje od današnjih, a koje bi trajale isto toliko dugo.

U moru dobrih vesti mora da postoji i neka loša, pa tako naučnici predviđaju da bi ova tehnologija u masovnoj upotrebi mogla da se nađe tek za desetak godina.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA