U ovome se krije budućnost interneta

Kombinacija videa i animacije predstavlja moćan alat za pružanje inovativnog i uverljivog korisničkog iskustva

  • 0
Ruter, internet, Wifi, Vajrles Foto: Profimedia

Iako je video kao format danas veoma značajan alat, kako u marketingu tako i u komunikaciji sa publikom i potrošačima, mnogi ga i dalje posmatraju kao odvojeni deo interneta.

To je prilika koju propuštaju mnogi oglašivači, dizajneri i programeri. Ipak, da bi iskoristili ovu priliku, svi moraju prethodno odgovoriti na neka pitanja. Kako se video može integrisati u aplikaciju ili marketinšku stranicu? Kako bi to trebalo da izgleda i kako se to može sprovesti? Pred vama su neki od saveta Šona Fjorita, dizajnera i autora „Sketching with CSS“.

Prednosti videa i animacije

Kombinacija videa i animacije predstavlja moćan alat za pružanje inovativnog i uverljivog korisničkog iskustva. Zamislite interaktivne tutorijale u kojima se elementi pokreću i menjaju oblike, dok ih prate razna objašnjenja. Zašto da ne primenite ove mogućnosti kako biste novim korisnicima objasnili na koji se način aplikacija upotrebljava?

Ipak, budite pažljivi. Kao što je to sa svim alatima, ni sa videom i animacijama nije dovoljno da ih jednostavno imate. Potrebno je da budu dobri, inspirativni i zanimljivi vašoj ciljnoj publici. Danas na internetu ima mnogo lepih, inspirativnih video-snimaka i animacija koji su na pravi način povezani sa celokupnim dizajnom web stranice, brenda, marketinške kampanje...

Jedan od dobrih primera jeste i Apple-ova marketinška stranica za Mac Pro. Mac Pro je postavljen u središte stranice i kroz razne pokrete možete pratiti kako se on rastavlja i sastavlja, pokreće, a to prate i objašnjenja, informacije o karakteristikama i slično. Još jedan pravi primer interaktivnog videa jeste Soundslice. Soundslice omogućava korisnicima da uče da sviraju time što ih podučava o muzici uz interaktivne note. Sajt je ispunjen video-snimcima sa YouTube-a koji omogućavaju korisnicima da se upoznaju sa notama i uče da sviraju i izvode određene kompozicije i numere.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Pre nego što počnete

Ako želite da iskoristite video-snimke i animacije u svom projektu, treba da znate da nećete imati mnogo resursa na koje možete da se oslonite. Još ne postoji gotov recept koji će vam omogućiti da ga jednostavno pratite i uklopite sve elemente, ili gotovi open-source kôd pomoću kog ćete lako sinhronizovati video i animaciju, jer je svaka kreacija malo drugačija.

Da li treba da koristite JavaScript biblioteku animacija ili čiste CSS prelaze? Da li treba sami da upravljate vašim kanalima na platformama kao što su Jutjub ili Vimeo? I kako tačno možete povezati animacije i video? Ovo su samo neka od pitanja na koja treba da odgovorite pre nego što se upustite u rad sa animacijama i videom.

Kako kreirati video i animacije

Jedna od mogućnosti je Charlie.js, okvir koji pruža jednostavno korišćenje API-ja za kreiranje stranice sa sinhronizovanim videom i CSS animacijama. Međutim, treba da znate da je Charlie.js napravljen za edukativne svrhe. Ovaj okvir može da vam bude koristan ukoliko već znate nešto o CSS animacijama, Java Scriptu i sličnim alatima. Ako odlučite da ga koristite, trebalo bi da stvarno znate šta radite.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ako želite da ispitate sve mogućnosti u izgradnji interaktivnih web stranica, neophodno je da se upoznate sa osnovama programskog jezika PHP, HTLM-a, CSS jezika, kao i Java Scripta. Java Script knjižnice za animacije su fleksibilnije i moćnije od animacija u CSS-u, ali ukoliko radite na nekom manjem projektu, možda će za te vaše potrebe biti dovoljno da koristite manje zahtevne alate. Animacije u CSS-u su u tom slučaju prilično dobar izbor, jer se njihovo korišćenje lako može savladati.

Java Script i CSS

JavaScript je potreban da biste video spojili sa CSS animacijom. Ne postoji način da animacije spojite sa videom samo koristeći CSS. Animacija ne počinje dok se ne primeni stil, a CSS vam daje samo način da aktivirate dodatne stilove (kao što je hover).

Kako biste sinhronizovali animacije i video, potrebno je da pauzirate video, zaustavite ga, pa potom  nastavite, pređete preko sredine, pa čak i da premotate unazad animacije. Sve je to moguće sa JavaScriptom. Zbog toga je poznavanje ova dva jezika neizostavno potrebno ukoliko želite da celokupan posao uradite kako treba. Ako želite da se uspešno bavite izradom interaktivih stranica i aplikacija, jedan od najboljih izbora za to jeste edukativni program na kome ćete imati priliku da savladate sve potrebne jezike i alate. Takav program je dostupan i kod nas, na IT Academy u Beogradu.

Foto: Profimedia/Panthermedia Foto: Profimedia/Panthermedia

Na programu PHP programing upoznaćete se sa programskim jezikom PHP koji koriste milioni web stranica, ali i sa osnovama JavaScripta, HTML-a i CSS jezika, koji će vam omogućiti da samostalno izradite sopstvene web aplikacije i dinamičke stranice. Vaša kreativnost ne može u potpunosti doći do izražaja bez temeljnog znanja o korišćenju alata tehničke podrške.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA