Isprobali smo trik sa TikToka koji može da otključa bilo čiji iPhone: Evo koliko treba da budete zabrinuti

TikTok video koji je obećavao da može da "otključa bilo čiji iPhone" ima milionske preglede

  • 0

Najmanje od 2019. godine, TikTok je postao mesto za gledanje video zapisa koji navodno otkivaju tajne o raznim temama. 

Nedavno je jedan korisnik TikTok-a tvrdio da u svom videou pokazuje "kako otključati bilo čiji iPhone". Posle nekoliko dana, taj video je pregledan skoro 4 miliona puta.

U svom videu pokrivao je vrh iPhone-a kako bi sprečio prepoznavanje lica da automatski otključa uređaj. Zatim je pritisnuo niz dugmadi na ekranu, pa otvorio kalkulator, tu uneo neku kombinaciju, prešao prstom i otključao iPhone.

Ono što je izgledalo kao tajna šifra je zapravo samo laž. Iako je na početku videa pokrio kameru telefona, kasnije je sklonio ruku. iPhone se otključao ne zbog neke "tajne šifre", već zato što je prepoznao svog vlasnika.

Kao što vidite, probali smo i sami, i već na nekom drugom, trećem koraku to nije bilo moguće, jer telefon se telefon nije okrenuo u pejzažni mod. Pa čak i da jeste, ne postoji šansa na ovom svetu da "upadnete" u iPhone preko kalkulatora ili kamere ili bilo čega drugog.

Ovo je samo jedan od primera ovakvih "trikova". Istina je da apsolutno ne postoji trik koji može da otključa iPhone.

Zapravo, Američki Federalni istražni biro (FBI) kaže da napori koje ulaže kompanija Apple za bolje bezbednosne funkcije na svojim iPhone uređajima "ometa" sposobnost ove agencije da zaštiti Amerikance, i ponovo vrši pritisak da dobije "backdoor" pristup, o čemu smo već pisali.

Backdoor (u prevodu "zadnja vrata") je tajna metoda zaobilaženja normalne provere identiteta ili enkripcije na računarima i drugim uređajima.

Backdoor obično služi da bi se osigurao udaljeni pristup nekom računaru, odnosno njegovom nekriptovanom sadržaju. Tako je moguće neovlašćeno doći do informacija kao što su lozinke i druge osetljive informacije ili da se, u ovom slučaju, osigura da organi zakona mogu da pristupe telefonu osobe koju sumnjiče za neki zločin.

Apple-ovi novonajavljeni bezbednosni planovi uključuju povećanje end-to-end enkripcije za skoro sve iCloud usluge. Ovo, plus iMessage verifikacija identiteta i dvofaktorska autentikacija Apple ID-ova pomoću hardverskih ključeva, biće predstavljeni širom sveta tokom 2023. godine.

Bilo je dosta situacija kada su organi za sprovođenje zakona pritiskali Apple da im pruži način da otključaju njihove uređaje, Apple to nikada nije želeo da uradi.

Tako da ne treba da budete zabrinuti uopšte da vam neko može otključati iPhone, posebno ne nekim "trikom".

Video možete pogledati na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA