GODINA VIRTUELNE STVARNOSTI: Ovo su najbolji uređaji koji nas očekuju u 2016. (VIDEO)

2016. godina će biti godina virtuelne realnosti, a pored gedžeta koji će nas odvesti u drugu dimenziju očekuje nas još zanimljivih uređaja

  • 1

Godina za nama donela je brojna tehnološka čuda, a na početku 2016. vreme je da se okrenemo uređajima koji će se tek pojaviti. U nastavku vam donosimo gedžete i tehnologiju koju svi sa nestrpljenjem čekamo u ovoj godini.

IZUMI KOJI ĆE PROMENITI SVET: Pogledajte zbog čega je 2015. bila godina tehnologije!

Kada je reč o 2016. godini, jedna stvar je sigurna, ona će biti godina virtuelne realnosti. Ove godine očekuje nas pojava nekoliko uređaja koji će nas odvesti u drugu dimenziju, a među njima su Oculus Rift i Touch, HTC Vive, Sony PlayStation VR i Microsoftov HoloLens.

Oculus Rift i Touch

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovaj gedžet će se prvi pojaviti na tržištu i koštaće oko 600 dolara. Oculus je u vlasništvu Facebooka, a ove naočare će za funkcionisanje zahtevati računar. Za sada nije poznato koje će sve  video-igrice podržavati ovu tehnologiju, ali se očekuje veliki broj novih naslova koji će moći da se koriste sa Oculusom.

Touch kontroleri će se pojaviti kasnije.

HTC Vive

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Proizvod tajvanske kompanije je prvobitno trebalo da bude lansiran u prošloj godini, ali je odložen za april 2016. godine.

Za korišćenje ovih naočara je takođe neophodan računar, a Vive će dolaziti sa dva kontrolera koja će služiti kao virtuelne ruke. Mi smo HTC Vive isprobali, a naše utiske o njemu možete pročitati OVDE.

Sony PlayStation VR

Ovaj uređaj je prvobitno bio poznat kao Project Morpheus. PlayStation VR su prve naočare za virtuelnu realnost japanske kompanije, a on će, za razliku od prethodnih, funkcionisati sa PlayStation 4 konzolom.

Tačan datum pojavljivanja i cena još uvek nisu poznati.

Microsoft HoloLens

Microsftov uređaj je možda i najnapredniji od svih pomenutih. Reč je o mešavini virtuelne realnosti i prave stvarnosti. Poseban sistem će stvarati virtuelne objekte u realnom prostoru oko osobe koja nosi HoloLens, a odlična stvar je to što će biti moguća interakcija sa takvim objektima.

Test verzija HoloLensa će biti dostupna u nekom trenutku 2016. godine po ceni od 3.000 dolara.

iPhone 7 i 7 Plus

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Od ovih modela iPhone-a se očekuje zaista mnogo. Brojne informacije koje kruže internetom ukazuju na to da će Apple na njima odbaciti fizičko “home” dugme u korist Force Touch tehnologije predstavljene na 6S modelima.

VIŠE MEMORIJE I VEĆA BATERIJA: Novi iPhone biće najbolji do sada!

Glasine ukazuju i da iPhone 7 neće imati 3,5mm ulaz za slušalice, kao i da će biti vodootporan. iPhone 7 i 7 Plus će najverovatnije biti predstavljeni na Apple-ovoj konferenciji u septembru.

Samsung Galaxy S7 i S7 Edge

Printskrin: Youtube/uSwitch Tech Printskrin: Youtube/uSwitch Tech

Od ovih modela se ne očekuje neka drastična razlika u dizajnu. Naravno, kamera, procesor i memorija će biti poboljšani. Spekuliše se i da bi Samsung mogao da smanji cenu ovih uređaja.

iPhone 6C

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Reč je 4-inčnom modelu koji će zameniti iPhone 5S sa naravno poboljšanim specifikacijama. Apple nije potvrdio tačan datum pojavljivanja ovog uređaja, ali bi se to moglo dogoditi već na proleće ove godine.

Apple Watch 2

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prvi pametni sat kompanije Apple je po mišljenju mnogih ispunio očekivanja, a naslednik će verovatno biti predstavljen već u martu. Prvobitne informacije ukazuju na to će Apple Watch 2 dolaziti sa kamerom koja će moći da se koristi za pozive.

Tesla Model 3

Foto: Wikimedia/Maurizio Pesce Foto: Wikimedia/Maurizio Pesce

Novi električni automobil Tesla Motorsa se na putevima neće naći do 2017. godine, ali je Ilon Mask potvrdio da će on moći da se rezerviše već u martu 2016.

Početna cena biće oko 35.000 dolara, a ovaj model će biti najpristupačniji od svih dosadašnjih.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: cnet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xXx

    17. januar 2016 | 02:35

    Virtuelna stvarnost samo vodi covecanstvo u propast, jer izostavljamo pravu stvarnost... Kad odemo u kafic ili klub, u svakom trenutku pola mog drustva gleda u telefon...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA